Jegyzet

2018.05.28. 13:29

Drága füst

Hogyan szokjak le a cigarettáról? Régóta keresem a megoldást, de nehéz az elhatározás. Akad néhány ismerősöm, aki évekkel ezelőtt láncdohányosként pöfékelt nap mint nap, végül egy reggel úgy kelt fel: ennyi volt, nem szívja többé a bűzölgő rákrudat!

Szabó Rita

Számomra ma még felfoghatatlan, mekkora elszántság lakozhat az olyan emberekben, akik mindenféle segédeszköz nélkül felhagynak azzal a rossz szokással, ami hosszú évek óta kísérte a mindennapjait. Szakértők szerint több csoportra lehet osztani a dohányzó embereket.

A lelki dohányos konkrét cselekvéshez köti a füstölgést: cigarettára gyújt felkelés után a kávéhoz, ráadásként a reggelit követően, majd ebéd előtt és után. Persze menet közben elszív még néhány szálat, majd vacsora után, és végül lefekvés előtt. A testi dohányossal forog a világ, izzad a tenyere, és foggal-körömmel küzd azért, hogy rágyújthasson. Inkább nem eszik, csak megvehessen egy doboz cigarettát. Vannak a kevésbé nyilvántartott bulidohányosok, akik csak társaságban szívnak el egy-két szálat, majd a legközelebbi összejövetelen veszik elő a még majdnem teli doboz cigarettát.Én is így indultam.

Tényleg csak akarat kérdése a leszokás? Amellett, hogy óriási mértékben károsítom az egészségemet, még a fizetésem egy részét is „elfüstölöm”.

Az egyik barátom megkért, gyújtsak meg egy húszezrest, és nézzem végig, ahogy elég, hátha „megtérek”. Kegyetlen szembesítés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában