Kitüntetés

2018.05.22. 17:11

Bronzkereszt a vasutasnak: több mint negyven éve él a sínek bűvöletében

A magyar–szlovák közlekedési és kulturális kapcsolatok fejlesztése érdekében végzett szakmai tevékenységének elismeréséért Magyar Bronz Érdemkeresztet kapott a közlekedéstudományban jártas, salgótarjáni Kecskés Zoltánné.

Veres Edina

Kecskés Zoltánné, a Magyar Államvasutak (MÁV) nyugalmazott állomásfőnök-helyettese, a Közlekedéstudományi Egyesület volt főtitkárhelyettese, az egyesület Nógrád megyei szervezetének titkára elmondta: az érettségit követően a tanárképző főiskola magyar–történelem szakára túljelentkezés miatt nem vették fel.

– Az édesapám a vasútnál dolgozott, ahol gyerekként sok időt töltöttem, így bepillantást nyerhettem abba, hogy mit is csinálnak az állomáson a kereskedelmi szolgálatnál. Mivel nagyon megtetszett, amit láttam, az érettségi után végül ott helyezkedtem el. A férjemmel is itt ismerkedtem meg, aki Maconkáról származik. Kezdetben a tanulmányaink mindkettőnket Budapesthez kötöttek, majd az iskola befejezése után Salgótarjánba költöztünk, mivel itt kerestek szakembereket. Annak ellenére, hogy ez a férjem otthona volt, nem telt bele sok idő, és én is nagyon megszerettem ezt a vidéket – tette hozzá.

Az oktatás mégsem tűnt el teljesen Kecskés Zoltánné életéből, hiszen oktatótisztként is sokáig dolgozott a vasút­társaságnál.

– Szakmai képzéseken személyi pénztárosokat készítettem fel a munkára, valamint a kereskedelmi szolgálat minden személyzetét. A nyolcvanas évek közepétől indultak el a MÁV-nál az informatikai fejlesztések, így a különböző munkafolyamatok elvégzéséhez papír helyett számítógépet kellett használnunk. A rendszer oktatásához szükséges vizsga teljesítését követően a társaságon belüli szállításirányítással kapcsolatos teendőket oktattam – mesélte a nyugdíjas állomásvezető-helyettes.

Hozzátette: a különböző szakmai tanfolyamokon közel ezer tanulónak adhatta át a tudását.

A vasúti közlekedés szeretete mindig szerves részét képezte az életének, sok időt töltött a munkával, ami mellett a Közlekedéstudományi Egyesületnek is tagja lett. Idén ősszel lesz 25 éve, hogy a Nógrád megyei területi szervezet titkára.

– Tevékenységeink közül talán a legfontosabb, hogy konferenciákat szervezünk. Idén például 12. alkalommal tartjuk meg a „Határok nélküli partnerség” című konferenciát, amelynek célja a magyar–szlovák vasúti, valamint közúti közlekedés kapcsolatának ápolása. Ez egy többnapos előadás-sorozat lesz. Ennek első napját idén a felvidéki Füleken fogjuk tartani – mondta Kecskés Zoltánné.

A magyar–szlovák közlekedési és kulturális kapcsolatok fejlesztése érdekében végzett szakmai tevékenységének elismeréséért a közelmúltban Magyar Bronz Érdemkeresztet vehetett át a volt főtitkárhelyettes.

– Nagyon meghatódtam és örültem. Még a mai napig is hihetetlen, hogy ilyen szinten elismerik a munkámat, és ezzel azokat az embereket is, akik támogatnak ebben, legfőképp a családomat. Habár a mindennapos munkát már abba­hagytam, mivel 43 év után nyugdíjba vonultam a vasúttársaságtól, ennek ellenére ugyanúgy tevékenykedem a Közlekedéstudományi Egyesületben. Ennek az elismerése ez a kitüntetés – fejtette ki Kecskés Zoltánné.

A munka szeretete mellett a legfontosabbnak a családját tartotta, tartja. Mindig igyekezett megtartani a munka és a család közti egyensúlyt. A család első helyen állt számára, mert ha nincs, aki támogat, az nagyban kihat a munkára, a szakmai teljesítményre.

Kiemelt fotó: Rangos elismerést vett át Seszták Miklós akkori fejlesztési minisztertől Kecskés Zoltánné, Beküldött fotó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában