Tar/Fenyvespuszta

2018.05.24. 11:22

Bemutatják a közönségnek a Mátra arborétumát

Immár második alkalommal rendezte meg Tar önkormányzata és az Eger­erdő Zrt. a Tuzson János-­emléknapot a településhez tar­tozó Fenyves­pusztán. Az eseményen az egykori botanikus családjának a részéről dr. Tuzson Bence, a kormányzati kommuni­kációért felelős államtitkár is részt vett.

Gerhát Karina

Nagy öröm, hogy a településrészen található a Tuzson János botanikusról elnevezett arborétum – kezdte beszédét Turopoli Zsolt polgármester. Hozzátette: az önkormányzatnak és az Egererdő Zrt.-nek az volt a közös célja, hogy ezt az eldugott gyöngyszemet feltárják a nagyközönség előtt. Tavaly hívták életre azt a rendezvényt, amelyen bemutatták, mi is rejlik itt a természet ezen lágy ölén. Ez annyira jól sikerült, hogy úgy döntöttek, folytatják a dolgot.

Lelket ad a közösség az élettelennek

Turopoli Zsolt az eseményen bejelentette: az Eger­erdő Zrt.-vel keresték annak a lehetőségét, hogyan lehetne bemutatni az arborétumot a nagyközönségnek is. A cég segítségével sikeresen pályáztak a Tar felől induló út javítására. A polgármester bízik abban, hogy jövőre már egy jobb úton tudják megközelíteni az arborétumot. Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgató-helyettese hozzá­tette: a tavalyi év nagy hozadéka volt, hogy a már említett útberuházásra együttműködési megállapodást kötöttek a tari önkormányzattal. Örömmel vették, hogy törekvéseik, erőfeszítéseik nem voltak hiábavalók.

Ezt követően kifejtette: amikor a helyszínen található épületeket újraálmodták – hiszen régen is állt ott egy erdészház –, akkor alapvetően azt gondolták, egy ilyen beruházásnak csak akkor van értelme, ha azt a helyi közösségek is magukénak érzik. Hiszen nélkülük az építményeket csupán élet­telen kövek és faanyag alkotják, az emberek azok, akik lelket önthet­nek beléjük.

Nagy örömükre a Tuzson család is mögéjük állt, segítségükkel az előző évben kiállításon is bemutatták a botanikus életét, munkásságát. Úgy éreztek, ezzel is szeretnének tisztelegni emléke előtt, hiszen rengeteget tett a környékért, az országért.

Idén mintegy ötvenen – köztük dr. Tuzson Bence és családja – indultak el Tarról, hogy kisétáljanak Fenyvespusztára, ahol a botanikusról elnevezett arborétum található.

A helyszínen elhangzottak a köszöntők, majd a részt­vevők átsétáltak a Tuzson János-emléktáblához, ahol az államtitkár mondott beszédet. Tuzson Bence kifejtette: amikor rólunk, magyarokról beszélnek, akkor sokszor megemlítik azt is, ha mi egy eseményt megszervezünk, azt szokásnak nevezzük, ha pedig kettőt, azt már hagyománynak. Fenyvespusztán is ez utóbbi történt, ami önmagában nemcsak egy esemény, hiszen nem csupán egy emberre, hanem egy szellemiségre emlékezünk ilyenkor.

– Ennek pontosan az a lényege, hogy a természetben vagyunk, illetve annak szeretetét tanítjuk meg egymásnak, de a legfontosabb talán, hogy gyermekeinknek is – mondta az államtitkár.

Hozzátette: amikor Tuzson Jánosról, a botanikusról beszélünk és rá gondolunk, akkor azt is meg kell említenünk, hogy ő maga a fák között élte az életét, és ott érezte csak igazán jól magát.

Ezen gondolatok elhangzása után az államtitkár gyermekeivel együtt megkoszorúzta az emléktáblát. Ezt követően a résztvevők megtekinthették az arborétum rejtett titkait, és különféle kulturális programokon is részt vehettek a nap folyamán.

Kiemelt fotó: Koszorúzás az arborétumot alapító Tuzson János emléktáblájánál, Fotó: Ladóczki Balázs/N.M.H.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában