Bátonyterenye-Maconka

2018.04.17. 20:01

Tánccal éltetik szülőföldjük szokásokban bővelkedő múltját

Maconka máig komoly múlttal rendelkezik, nagyon sok kutató és szakember foglal­kozott már hagyományaival, népviseletével és szokásai­­val. A hét éve megalakult Maconka Táncegyüttes munkássága is a szülőföld fontosságát és tradícióinak ápolását közvetíti.

Palchuber Kinga

A Maconka Táncegyüttes 2011-ben alakult a városrész lelkes, hagyományokat éltető lakóiból. A vegyes korosztályú kis csapat célja elsősorban az volt, hogy tradícióikat továbbadják a jövő nemzedékének. A jelenleg 16 főből álló táncegyüttes három évvel ezelőtt, Nagy Ádám és Nagyné Márton Anikó művészeti vezetése mellett szerveződött újjá, Jancsura Ildikó irányítása alatt.

Nógrádikum díjas népviselettel büszkélkedhetnek a falubeliek

A tavaly Nógrádikum díjjal kitüntetett maconkai népviseletet máig őrzi a helyi közösség. Az öltözetről az egyik legkorábbi forrás Malonyay Dezső művészettörténésztől ered, aki úgy fogalmazott: az ékesség java a menyecskére kerül, a leány öltözete szép, de a feje még hajadon, arra majd csak később kerül a palóc asszonyok legfőbb dísze, a csipkés fejkötő.

A köntös színe csupa élet: tarkázott piros, de legtöbb eleme fehér. A díszes fejkötő alákötő része széles szalagforma fehér vászon, amelynek három széle fodrosan színes pántlikával szegett. Ezek közé színes üveggyöngyöket fűznek.

A fejkötő része egy sapka formájú dísztelen tok, ami a tarka szalagból kötött bokrétát tartja. A csipke széle színes bodros szalagocskákkal van bevarrva, közepe pedig aranyszálakkal ékesített.

A menyecske egyéb ruházata már nem ennyire jellegzetes, s alig üt el más palócsági asszonyviselettől. Vállát tarka kendő keresztezi, két karján pedig a bő buggyos fehér, csipkével szegett, fodros ingváll leér a könyökig.

– A célok mit sem változtak. A maconkai népviselet mellett a csapat ruhatára moldvai és kalocsai öltözetekkel bővült, s természetesen ehhez illő táncokat is elsajátítottak – mondta Nagy Ádám művészeti vezető.

Hozzátette: a csapat szemében azonban elsőbbséget élvez saját kultúrájuk szeretete és őrzése, napjainkban is fontosnak tartják hagyományaik és múltjuk tiszteletét. Elsősorban tehát a tavaly Nógrádikum díjjal kitüntetett maconkai népviseletet éltetik, hiszen a több százéves ruhadarabokból álló gyűjtemény tükrözi valódi szellemiségüket. Az együttes célja továbbá a Kárpát-medencei táncok színes és jellegzetes motívumainak elsajátítása, amelyeket kitartással és a csapatszellem erejével mindig lelkesen sajátítanak el.

Nagy Ádám és felesége odaadó tanításának köszönhetően a Maconka Táncegyüttes – erdélyi és mezőségi mozdulatsorok mellett – a Palócföld más területeinek táncait is színpadra állította már.

– Hisszük, hogy táncosaink számára akkor válnak igazán láthatóvá a maconkai sajátosságok és értékek, ha más tájak tradícióit is megismerik – fogalmazott a művészeti vezető.

 

A csapat Nógrád mellett többnyire Heves és Borsod-­Abaúj-Zemplén megye településeinek folklórrendezvényein és falunapjain kápráztatta már el a közönséget. Ezenfelül a bátonyterenyei városnap, a kastélykerti majális, a palóc világtalálkozó és a Muzsikál az erdő programsorozat visszatérő fellépői.

A Maconka Táncegyüttes, a tari Kontyvirág Táncegyüttes és a Hollókő Táncegyüttes tavaly nagy sikerű gálaműsort hívott életre, Szomszédolás címmel. Az összefogásnak köszönhetően három helyszínen – Nagybátonyban, Holló­kőn és Taron – mintegy ötven táncos lépett egyszerre a pódiumra, amely igazi kuriózumnak számított a megye programjai között.

– A közös munka bizonyította, hogy mindhárom csapatnak a hitelesség és a hagyományok éltetése a legfontosabb. S ez egy jó kezdet volt a további együttműködésre is – mondta Nagy Ádám, aki egyben a tizenkét éves Kontyvirág Táncegyüttes vezetője is. Műsoraikkal bárhol járnak, osztatlan siker kíséri lépteiket.

A tagok jelenleg mezőségi és magyarbődi tánckoreog­ráfiát tanulnak, a próbákon kívül pedig közös utazások és kirándulások is erősítik összetartozásukat. Jártak már például Zakopánéban, de a jövőben Erdélybe is készülnek.

A táncegyüttes tervei között szerepel a hagyományőrző minősítés megszerzése, ahol majd a szakmai zsűrinek egy műsorral kell bemutatniuk a maconkai kultúra legfőbb értékeit és jellemzőit.

Kiemelt fotó: A csapat tagjainak szemében elsőbbséget élvez Maconka kultúrájának szeretete, őrzése és ápolása, Beküldött fotók

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában