Egyházasgerge

2018.04.30. 06:59

Negyedszázada áll a hit szolgálatában a katolikus iskola

A Szent József Katolikus Szakközépiskola és Szakiskola a napokban ünnepelte fennállása 25. jubileumát. Ez alkalomból az egyházasgergei katolikus templomban mutatott be szentmisét a környék papjai társaságában dr. Beer Miklós váci megyéspüspök.

Szabó Rita

A jubiláló intézményt köszöntve szentbeszédében a püspök elmondta, hogy az iskolának alapítása óta az volt a célja, hogy a hátrányt szenvedő fiatalokat segítse, felkarolja. Idézte az alapító atya, Szabó József huszonöt évvel ezelőtt elhangzott szavait: „Legyen szeretetet és biztonságot, fedelet nyújtó otthonunk ez az iskola...”. Ezt a mondatot azóta is őrzik az alma mater falai, amelynek nevelőtestülete ennek szellemében végezte munkáját a múltban, és törekszik erre a jelenben és a jövőben is.

Filmbe illő iskolai mindennapok

Jelenleg 50 diák tanul az intézmény falai között. A tanulók jelentős része hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű családból származik, sok közöttük a roma fiatal. Az iskolában ezért is fektetnek nagy hangsúlyt a roma kultúra ápolására. Jelenleg szakács, asztalos, élelmiszer- és vegyiáru-eladó szakmai képzést folytatnak.

Először Karancslapujtőn, a helyi termelőszövetkezet központjában kapott helyet az iskola, ahonnan néhány év után újabb befogadótelepülésre, Egyházasgergére költözött. Festői környezetben, a Dobroda-patak partján alakították ki az új otthont.

Az iskoláról négy évvel ezelőtt „Szent József a Dobroda partján” címmel – később országosan is sugárzott – dokumentumfilmet készítettek, amely bemutatja a diákok és a nevelők mindennapjait. Dr. Keszthelyi Ferenc püspök adta az intézménynek a Szent József nevet, amelyet 1997 decemberében vett fel az intézmény.

– Az iskolában dolgozó pedagógusok igazi szolgálatnak, missziós munkának tekintik a feladatokat – mondta dr. Beer Miklós.

A liturgia végeztével Varga Pálné igazgató háláját fejezte ki pedagógus munka­társainak.

– Köszönöm a hittel, lelkesedéssel végigdolgozott évtizedeket, nagyívű pályájukat. Hálás vagyok a jó Istennek, hogy a püspök atya immáron 15 éve mellettünk áll, és támogat minket. Az ünnepben a legfontosabb az együttlét – hangsúlyozta az intézményvezető.

Varga Pálné az iskola múltjáról is beszélt, mint mondta, a hitnek köszönhető, hogy ez az intézmény megalakult 25 évvel ezelőtt. Az, hogy fennmaradt, pedig az itt kialakult közösség érdeme.

– Az elmúlt negyedszázad első és legfőbb állomása az volt, amikor megalakult – pontosabban újraéledt – a KALOT Katolikus Népfő­iskolai Szövetség 1989-ben Nógrád megyében – emelte ki az igazgató.

 

Révay Endre, Egyházasgerge polgármestere átnyújtotta a község önkormányzata nevében dr. Beer Miklós megyéspüspöknek a település díszpolgára kitüntető címet.

Végül a hagyományoknak megfelelően az egyházi ve­zető megáldotta a ballagó diákok tarisznyáit, mintegy útravalóul, hogy majdan megállják a helyüket az életben.

Kiemelt fotó: Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök tartott szentmisét, Fotó: Hüvösi Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában