Hollókő

2018.04.11. 06:53

Hollókőt népszerűsítik külföldön, még palócgulyást is kínáltak

A Zágrábi Magyar Intézet 2015 szeptemberében indított programsorozatot „Magyar világörökség Zágrábban” címmel, melynek célja a legjelentősebb magyar táji, természeti és kulturális örökségi helyszínek megismertetése a horvát közönséggel.

Bercsényi Kinga

Az idei évben Magyarország világörökségi helyszínei közül Hollókő ófalu és táji környezete kerül bemutatásra egy fotókiállítás keretén belül, amely a Zágrábi Magyar Intézet, valamint a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. és Hollókő önkormányzatának együttműködésével jött létre.

A kiállítást Szabó Csaba, Hollókő polgármestere nyitotta meg, aki beszédében elmondta, hogy harminc évvel ezelőtt, 1987-ben negyvenhárom helyszínt vettek fel az UNESCO névjegyzékébe, többek között az athéni Akropolisz és a kínai nagy fal mellett Hollókőt is.

Ezt követően röviden bemutatta a községet és annak történetét, valamint a hollókőiek életét, szokásait, értékeit, a faluról szóló legendákat. A rendezvény rendkívül színesre sikeredett. Már csak azért is, mert Samu Zoltán és zenekara, Terék József tárogatóművész és Szabó Enikő énekesnő közreműködésével hagyományos palóc népzenét játszottak, amelyre a táncosok látványos hollókői népviseletben táncoltak. A fotókiállítás és a Hollókőről szóló film megtekintését követően pedig a közönség palócgulyást és helyi borokat kóstolhatott.

– Hollókő éppen harminc éve a világörökség része, többek között ezért is igyekszünk minden alkalmat megragadni, hogy felhívjuk a figyelmet értékeinkre. Ez a kiállítás kiemelkedően jó lehetőség településünknek, hisz a szomszédos országok lakosainak a legtöbb esetben a határ menti országrészek, illetve Budapest ismert, és csak minimális létszámban látogatják a távolabbi turisztikai látnivalókat. A rendezvényen jelen volt Magyar József nagykövet, Dezső János, a Zágrábi Magyar Intézet igazgatója és több magyar szervezet képviselője is, ami a magyar összetartozás kifejezése miatt különösen fontos – nyilatkozta Szabó Csaba, Hollókő polgármestere.

Kiemelt fotó: A fotókiállítás megynyitóján látványos hollókői népviseletben táncoltak, Beküldött fotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában