Tar

2018.04.13. 10:08

Hagyományok egy közösség nyomán

A jelenleg 24 főből álló Kontyvirág Táncegyüttes tizenkét évvel ezelőtt Taron alakult Berze Mariann ötlete nyomán.

P. K.

A csapatnak máig fontos a hagyományok ápolása, ezért a vegyes táncanyag valamennyi sajátosságát magukénak érzik. Az együttes magját többnyire helyiek alkotják, de több településről is járnak táncosok a Kontyvirág próbáira. A 2006 óta elsajátított koreo­gráfiák széles skálán mozognak: többek között Moldvától a Rábaközig terjedő, a palóc és a mátrai tájak énekes-táncos tra­dícióit is színpadra állították.

– A táncokat bemutattuk már többek között Ausztriában, a Felvidéken, Szerbiában, de számos környező ország és megye pódiumait bejártuk. Rendszeres résztvevői vagyunk a Muzsikál az erdő rendezvénysorozatnak – mondta Nagy Ádám, az együttes vezetője. A csapat tagjai a különféle fesztiválokon olykor kézmű­ves-­foglalkozásokat is tartanak.

– Valódi közösséggé kovácsolódtunk, szinte egy családként működünk, nagy hangsúlyt fektetünk a közös táncolásra, s örömteli az együtt töltött idő. Az összetartás a legfőbb erősségünk, ezért büszkén mondhatom: a Kontyvirág Táncegyüttes valóban egy nagybetűs Közösség – fogalmazott Nagy Ádám. A vezető szerint egy efféle biztos pontra a mai világban mindannyiunknak hatalmas szüksége van, ugyanis az ember egy közösségben nemcsak a barátait, de önmagát is megtalálhatja.

Nagy Ádám elmondta: Taron egy régi, felújítandó parasztház a tervek szerint tájházként fog működni. A megújult helyszín egyik részét pedig a Kontyvirág székhelyének alakítják ki, amelynek berendezését is a tagok ápolják majd. Az együttes nemrégiben új matyó koreográfiát tanult be, jelenleg pedig kalotaszegi, mérai és bukovinai székely táncanyagok elsajátításán dolgoznak.

Kiemelt fotó: Sok ország pódiumait bejárták már, Fotó: Csépe Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában