Nógrád megye

2018.04.14. 15:22

Fogyóban a fecske, ne bolygassuk a fészkeiket!

A fecskeállomány folyamatosan csökken hazánkban, számuk évente öt-hét százalékkal kevesebb a becslések szerint. Megóvásuk érdekében törvény tiltja a telelésből visszatérő és a költési időszakot megkezdő fecskepárok fészkeinek leverését házátalakítás, szigetelés és festés esetén is.

Palchuber Kinga

A hónap elejétől tilos a telelésből visszatérő és a költési időszakot megkezdő fecskepárok fészkeinek leverése, amelyek eltávolítása egyébként a költési időszakon kívül is csak egyedi hatósági engedéllyel lehetséges. A Magyar­országon költő fecskefajok egyedeinek természetvédelmi értéke ötvenezer forint, fészkelőhelyeik engedély nélküli eltávolítása büntetendő. S mivel egy fészekben általában négy egyed él, akár 250 ezer forint értékű bírságot is kaphat az, aki megbolygatja a fecskék otthonát.

Papp Ferenc, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Nógrád megyei csoportjának elnöke elmondta: a fészkek elpusztításáról szóló törvény nem újkeletű hazánkban.

– A természetvédelmi rendelkezés egy 1996-os jogszabályon alapul, amely megtiltja valamennyi védett állat – köztük a fecskék – gyűjtését, pusztítását és bántalmazását is. Továbbá a törvény szerint nemcsak a madarak védettek, hanem azok fészkei, tojásai és fiókái is – tette hozzá az elnök.

A szabadság madarai

A fecskefélék a madarak osztályának verébalakúak családjába tartozik. Magyarországon élő fajaikat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1982-ben, 1983-ban és 2010-ben is „Az év madaraivá” választotta. A fecskék más néven a „szabadság madarai”. Nem lehet őket fogságban tartani, ugyanis ha mégis elfogják őket: nem szaporodnak tovább. A fecskéknek az ókorban mitológiai jelentésük volt, úgy tartották: tavasszal áldást, télen szerencsétlen­séget hoznak.

Papp Ferenc ismertette: Balassagyarmaton és Salgótarjánban is vannak helyek, ahol százával találhatóak fecskefészkek. Egy házátalakítás, egy szigetelés vagy festés során azonban a fészekrakóhely leverése nélkül a beruházó nem tudja megoldani a munkálatokat, így ezek végrehajtására kell engedélyt kérni az illetékesektől a költési időszakon kívül. A fecskék bántalmazása azonban mindenkor szigorúan tilos.

– Ha törvénytelen madárpusztítást tapasztalunk, veszélyeztetett fecskefészkekről vagy telepekről szerzünk tudomást, a legjobb megoldás, ha a területileg illetékes zöldhatósághoz és a helyi illetőségű kormányhivatalokhoz fordulunk. Megyénkben a Bükki Nemzeti Park őrszolgálata látja el a természetvédelmi feladatokat – tájékoztatott az elnök.

Az MME-hez is lehet bejelentést tenni, a civil szervezet azonban semmiféle ellenőrzési és hatósági jogkörrel nem rendelkezik, az észrevételeket csak továbbítani tudják a hatóságok­hoz.

Kiemelt fotónkon: A Magyarországon költő fecskefajok egyedeinek természetvédelmi értéke ötvenezer forint, fészkelőhelyeik engedély nélküli eltávolítása büntetendő – Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában