Karancslapujtő

2018.03.23. 19:51

Nógrád megye lehetne „Magyarország Svájca”

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter volt a pénteki karancslapujtői gazdafórum vendége.

B. L.

????????????????????????????????????

A tárca első embere elmondta: örömmel tapasztalja, hogy a településen szemmel lát­ható fejlesztések mentek végbe. Beszédében kitért a térség erényeire, lehetőségeire is. A miniszter a Fidesz-KDNP nemzeti konzultációs országjárása keretében tartott pénteki sajtótájékoztatóját azzal kezdte, hogy járt már korábban a településen, és örömmel tapasztalta az azóta történt pozitív változásokat.

Mint elmondta, a megye az ország egyik legerdősebb területe, ami sok potenci­ált rejt magában. Sikeres jövő állhat a helyi vad- és élelmiszergazdálkodás előtt, illetve ideális helyszíne lehet a vidék a vadász-, és lovasturizmusnak is. Kitért arra is, hogy a sok legelőterület miatt a megye jellege az alpesi viszonyokra hasonlít, és ez is sok lehetőséget rejt. Külön hangsúlyozta a környék gasztronómiai változatosságát, hozzátéve, hogy a térség büszke lehet a hagyományaira. Ezek megőrzése is szép feladat.

Balla Mihály országgyűlési képviselő a Karancs-völgyre jellemző összefogást emelte ki. Kitért arra is, hogy a vidékfejlesztési programokon keresztül 9 milliárd forint érkezett a térségbe. Baksa Sándor, Karancslapujtő polgármestere alátámasztotta, hogy „Magyarország Svájca” lehetne a környék, a fejlesztésekben a helyiek földszeretetére lehet alapozni.

A gazdafórumon a miniszter kitért a 2010 óta elért eredményekre, miszerint az ágazat kibocsájtása ötven százalékkal növekedett, ami a harmadik legjobb az EU-ban. Az agrárexport 5,2-ről 9 milliárd forintra emelkedett. Növekedett a kistermelők száma is, illetve kiemelte, hogy másfélszeresére nőtt a nettó átlagkereset a mezőgazdaságban, és 72 ezer új munkahely jött létre.

Kiemelt fotónkon (balról): Balla Mihály, Fazekas Sándor és Baksa Sándor – Fotó: B.L./NMH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában