Logopédia

2018.03.12. 11:23

Mozgáskultúrát és nyelvtudást fejlesztenek

A logopédia európai napja országos rendezvénysorozata keretében tartott konferenciát a régi vármegyeházán a Nógrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Balassagyarmati Tagintézménye.

H. H.

Felvezetésként a Játékvár Tagóvoda apróságai adtak elő kis műsort a vendégeknek, majd a házigazda, Diósi László köszöntőjét követően Medvácz Lajos, Balassagyarmat polgármestere és Balla Mihály országgyűlési képviselő szólt az eseményen részt vevő szakemberekhez.

Európai ünnep

Európában 2004 óta közel hetvenezer szakember ünnepli minden esztendőben, március 6-án a logopédia európai napját. A szervezők elsőrendű célja, hogy közelebb hozzák a szélesebb közvélemény érdeklődését és figyelmét a kisgyermekek nyelvi, kommunikációs zavaraira, azok megelőzésére és kezelésére, felhívva a figyelmet a személyiség­fejlődésbeli hiányosságok életminőségre gyakorolt hatásaira. A cél a minél gyorsabb beilleszkedés.

A honatya egy korábbi nyelvészprofesszorától idézett: hiába alakulnak ki a gondolatok az agyban, ha azon a tíz centiméteres úton, ami a garatból a szájüregbe vezet, nem tudnak meg­felelően artikulált, érthető beszéddé kifejlődni. Márpedig erre a legfiatalabb korosztályokban kell kiemelt figyelmet fordítani, azért, hogy a huszonegyedik században is a szóbeli kifejezési eszköz legyen az emberek közötti kommunikáció legfőbb eleme, és ne a számító­gép előtti személytelen csevegés.

Csábi István előadóművész e mondatokra mintegy igazolásképpen két Mikszáth-anekdotát olvasott fel a közönségnek, majd a humort felváltották a tudományos előadások.

Ezek sorában Mészáros Andrea, az ELTE tanára arról beszélt, hogy az óvodásoknál, amikor az iskolaérettséget vizsgálják, mennyire lényeges a beszéden kívül a mozgásos tevékenységek fejlettségére is összpontosítani, mert a motorikus képességek is kiemelt szerepet játszanak a személyiségfejlődésben. Kas Bence, szintén az ELTE-ről pedig arról beszélt, milyen környezeti tényezők befolyásolhatják a gyermekek nyelv­fejlődési késéseit.

Kiemelt fotó: Mészáros Andrea, az ELTE tanára

Fotó: Torjay Attila/Nógrád Megyei Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában