Zabar

2018.03.11. 15:25

Felújítás: hamarosan cerediek ülnek a zabariak orvosi rendelőjében

Zabar, Szilaspogony és Cered községekkel közösen működteti az egészségügyi alapellátást, így a három településen összesen 1962 fő igényli a leromlott állapotban lévő rendelők infrastrukturális fejlesztését.

Oláh Nikolett

A rendelők kihasználtsága a szóbeli igényfelmérés alapján magas fokúnak bizonyult, ezért elengedhetetlen volt a felújítások mihamarabbi megkezdése. A három község közösen elnyert támogatásának összegéből körülbelül 8,5 millió forintot kapott Zabar, ahol jelenleg a folyamatos felújítások miatt a házirovosi-, a védőnői-, a fogorvosi- és az iskolaegészségügyi szolgáltatásokat a ceredi egészségügyi központ látja el. Cered településén a Jókai út 19. szám alatt, Szilaspogonyon a Rákóczi út 49-ben, továbbá Zabaron a Petőfi u. 26-os helyrajzi számú ingatlanban valósul meg a betegek ápolása.

- A zabari orvosi rendelő földszintes, hagyományosan falazott szerkezetű fafödémes, bitumenes zsindelytetős épület. Benne az orvosi rendelőn kívül idősek napközi otthona, polgármesteri hivatal és gyógyszertár is üzemel – kezdte Ferencz Nándor Lajos, polgármester.

Hozzátette: Igaz, hogy a rendelőjük bejáratánál, a lépcső mellett volt feljáró, de az idők folyamán annak állaga már eléggé leromlott és a lejtése sem felelt meg az előírásoknak. Ezért a rendelő bejáratának megközelítésére, az újonnan kialakított akadálymentes parkolótól, beton térkő burkolatú járdán megközelíthető rámpa készült, az alaprajzon ábrázoltak szerint, öt százalékos lejtéssel és csőkorláttal. Továbbá az egyik meglévő vendég mellékhelyiség helyén és az idősek napközi otthona egy részének felhasználásával kialakítottak egy az érvényben lévő előírásoknak megfelelő méretű és felszereltségű akadálymentes illemhelyet is.

- A váróterem és az orvosi rendelő padló-, és falburkolatai elhasználódtak, tehát ezeket is cserélni kellett. A várókba nagy kopás állóságú, kőporcelán lapburkolat készült, a vizes helyiségekben pedig csúszásmentes formában kiviteleztük ezt, továbbá csempével burkoltuk. Ezen felül új, diszperziós falfestést is véghez vittünk. A nyílászáró cserék és az energiatakarékos gépészeti berendezések beépítése pedig hozzájárult a rendelőépületünk fenntartási költségeinek mérsékléséhez. Azért bízunk benne, hogy az imént felsoroltakon kívül még egy-két orvosi eszköz is belefér majd a megmaradt keretbe – közölte a polgármester.

Mint mondja: úgy néz ki március közepére minden munkafázis befejeződik és Cereden megkezdődhet a három település egészségügyi központjának modernizálása, addig pedig a frissen elkészült zabari orvosi rendelő várja az onnan érkező betegeket.

Illusztrációs fotó: Shutterstock

Címkék#Zabar#f

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában