Salgótarján

2018.03.13. 06:54

Eltűnnek végre a kátyúk? Akkor jöhet az új busz is!

Újabb három út – a Csokonai, a Karancs és a Petőfi – felújítását szeretnék megvalósítani idén Salgótarjánban. Megkezdték továbbá az elektromos busz beszerzését is, amely a városvezetés reményei szerint év végére nyújt majd segítséget a tömegközlekedésben.

Gerhát Karina

Több út is megújult az elmúlt időszakban a megyeszékhelyen, azonban a városvezetés továbbra is keresi azokat a forrásokat, amelyekből a rekonstrukció­ból kimaradtak rendbetételét is meg lehetne valósítani – mondta el portálunknak Fekete Zsolt.

A város polgármestere hozzá­tette, idén három utca fejlesztését tűzték ki célul. Reményeik szerint a Csokonai út munkálatai a tél teljes elmúltával el tudnak kezdődni. A kisebb felújításokra abból az 1,5 milliárd forintból különítenek el, amit a kormánytól kapott a megyeszékhely rendkívüli fejlesztési támogatásként. A Karancs út is ennek a terhére ölthet majd új formát. Minden más út­felújítás pedig európai uniós forrásokból való­sul meg. Az utcák az újfajta eljárásnak köszönhetően modern futó­felületet kapnak.

Javuló oktatás és egészségügy

Fekete Zsolt elmondta, hogy szeptembertől ismét el tud indulni a diplomát adó oktatás Salgótarjánban.

Tavaly novemberben az „Itt van az otthonunk, itt van a jövőnk” elnevezésű ösztöndíjprogram keretein belül 17 fiatal­lal kötöttek szerződést, idén pedig legalább 18 egyetemista, illetve főiskolás hallgatóval szeretnének. Ezzel is biztosítva, hogy ezek a diákok tanulmányaik befejezése után Salgótarján munkaerőpiacát erősítik majd.

Mindezek mellett jó ütemben halad az onkológiai központ ügye, amely az egészségügy tekintetében nagy előrelépést jelent mind a térség, mind pedig a megye számára.

Fekete Zsolt kitért arra is, hogy a Mackóvár Központi Óvodában gőzerővel folynak a munkálatok. 2019 végére pedig a város összes óvodája ener­getikai fejlesztésen fog átesni.

Fekete Zsolt arról is beszámolt, hogy a közelmúltban indították el az elektromos busz beszerzési tenderét. A tervek szerint év végére plusz egy jármű segíti majd Salgótarján közlekedését. Ez már csak azért is fontos a város, illetve lakói szempontjából, mert megye­székhelyünk sokszor került be az országos híradásokba a szmog­riadó miatt. A helyzet azonban való­já­ban nem ennyire veszélyes, ugyanis a mérőpont a Forgách Antal-telepen van elhelyezve, és talán azon a környéken a legnagyobb a légszennyezettség a téli, hideg időkben. Ez­által többször is előfordult már, hogy az illetékesek akkor is szmogriadót jelentettek, amikor a városközpontban kifogástalan volt a levegő.

A polgármester kifejtette, Salgótarján – a Modern Városok Program keretében, a duális képzés, valamint a fejlesztések kapcsán – az elektromos zöld energia mellett teszi és tette le a voksát.

Fekete Zsolt szót ejtett arról is, hogy a tervezett nagy projekt, amelynek köszönhetően negyven elektromos buszt tudtak volna vásárolni, nem jött össze.

Kísérleti megfontolások alapján egyet azonban beszereznek, ez fogja majd járni a várost. Így – tekintettel a megyeszékhely domborzati viszonyaira – fel tudják mérni, hogy ez a fajta gépjármű megfelelő lehet-e arra, hogy hosszú távon szolgáljon Salgó­tarjánban. Lehet, hogy csak a Sugár út, valamint a Beszterce-lakótelep között tud majd közlekedni a „zöld busz”, de azt is ki szeretnék próbálni, hogy el tud-e jutni Eresztvénybe, Salgóbányára, Somoskőbe, továbbá fel tud-e menni Somlyóbánya felé.

A duális képzés keretein belül a városvezetés szeretné, ha főként elektromos hajtásláncokkal, illetve elektromos gépkocsikkal foglalkozó szakemberek hagynák el a nógrádi megyeszékhely iskolapadjait.

A polgármester megjegyezte azt is, hogy a helyben végzendő hatósági feladatok ellátására a városháza három elektromos gépkocsit kapott. Ezeknek köszönhetően költséghatékonyan tudják intézni szükséges útjaikat, miközben a környezet is kímélik.

Fekete Zsolt azt is megemlítette, hogy tárgyalások zajlanak több üzletlánccal is, de ezek beköltözését egyelőre még nem szeretné elkiabálni. Majd akkor beszél róla, ha már megkötötték a szerződéseket. Annyi azonban bizonyos, hogy a szolgáltatások területén is fejlődésnek örvendhetnek a környék lakói.

Kiemelt fotónkat készítette: Hűvösi Csaba/NMH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában