Becske

2018.03.26. 11:26

Csokitojások sokasága után kutattak az ovisok

Bár a húsvéti készülődés igazán csak a jövő héten indul meg a palóc otthonokban, a 4Falu Egyesület már most megrendezte az ünnep jegyében minden évben megtartott zsibvásárát a falu közösségi terén – ennek oka, hogy a jövő hét második felében már iskolai szünet lesz, és ugye a gyerekek a nap főszereplői.

Hegedűs Henrik

Szép, napos időben, de azért még csípős, kellemetlen szélben gyülekeztek a legkisebbek, illetve szüleik és nevelőik a közösségi téren.

A 4Falu Egyesület nevében Szalatnyainé Zsigmond Éva, Becske polgármestere köszöntötte az esemény részt­vevőit, akihez csatlakozott Hevér Boglárka szécsénkei és Agócs Gábor galgagutai település­vezető is.

Ifjú alkotóművészek jutalmai

A rajzpályázat legjobbjai értékes tárgyjutalmakat kaptak. Az óvodásoknál a galgagutai Pető Bercel győzött, megelőzve az egyaránt becskei Buris Liliánát és Petrovics Zarát.

Az alsó tagozatosok közül a legszebb alkotást az ugyancsak becskei Temesfalvi Natália készítette, a második és harmadik helyért járó ajándék pedig iskolatársainak, Csapó Helgának és Baranyi Enikőnek jutott. A felsősök kate­góriájában Gordos Réka Barbara nyert Szécsénkéről, itt második a becskei Spanu Gabriella Izabella lett, míg a galgagutai Lakatos Tea Reginát különdíjban részesítették.

A gyerekek igen érdekes megjelenítési formákban, kitűnő sík- és térábrázolással mutatták be, miként is zajlik náluk, családi körben, közösen ez az ünnep.

Először a húsvéttal kapcsolatos gyermekrajzpályázat eredményeit hirdették ki, amelyre összesen harminc mű érkezett. Ezután minden kislegény és kisleány választhatott egyet-egyet a sok, becsomagolt zsákbamacska közül, többen örömükben fel is sikoltottak, amikor egy-egy plüssállat bukkant elő a kibontott papírból.

Hamarosan felharsant a házigazda polgármester asszony kiáltása, és az óvodások máris felsorakoztak a képzeletbeli rajtvonalon.

Tapsjelre buzgón keresni kezdték a fűben gondosan elrejtett csokoládétojásokat. Komoly küzdelem bontakozott ki egy-egy megpillantott „zsákmány” megszerzéséért, és az édességek olyan szépen gyűltek a zsebekben, hogy megszámlálni is nehéz volt azokat.

 

A gyerekek a hideg idő ellenére nagyon élvezték a változatosabbnál változatosabb programokat Fotók: Torjay Attila/Nógrád Megyei Hírlap

 

Mielőtt a kézműves-foglalkozások immár a fűtött szobában megkezdődtek volna, még kinn a szabadban mondták el a fiúcskák legsikerültebb locsolóverseiket. A felnőtt bírálók alig bírták kacagással, olyan humoros kis versikéket ötlöttek ki – persze szülői-nevelői közreműködéssel – a csemeték. Egy aprócska srác büszkén, tökéletesen hangsúlyozva szavalta el, ő bizony igencsak megsértődik, ha az ilyen kellemes költemény dicséretéül nem kap egy szép, hímes tojást.

Búcsúzóul még körbetekintettünk a kirakodóvásár portékakínálatán, és megszemlélhettük a két dél-nógrádi textilműhelyben, Becskén és Galgagután készült kulcs- és telefontartókat, kendőket, terítőket, takarókat, bevásárlószatyrokat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában