Garáb/Sóshartyán

2018.02.27. 11:28

Íme a megye legszegényebb és a leggazdagabb települése

Az egy főre jutó ­legnagyobb vásárlóerővel Garáb, míg a legkisebbel Sóshartyán rendelkezik a megyében. Egy másik friss statisztika szerint Garáb abban is kiemelkedik Nógrád megye települései közül, hogy lakosai között egyetlenegy álláskereső sincs.

Palchuber Kinga

Az életminőség egyik fontos szegmense a vásárlóerő, ugyanis a lakosság minél több árut és szolgáltatást tud megvásárolni, annál több kiskereskedelmi egység, étterem, szórakozóhely létesülhet helyben, s egyre több kulturális, egészségügyi, oktatási és egyéb szolgáltatót tud fenntartani a település.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. megbecsülte a települések vásárlóerejét – teljes jövedelmét – a 2009–2016-os éveket alapul véve, amelyből kiderült: az egy főre jutó vásárlóerő 1,2 millió forint volt átlagosan hazánk településein.

A felmérésben arról is beszámoltak, hogy a vásárlóerő 280 településen a 800 ezer forintot sem haladta meg, míg 189 településen – kiemelkedően magas – 1,6 millió forintnál is nagyobb volt ez az arány.

Az egy főre jutó vásárlóerő az ország leggazdagabb településein több mint hárommillió forint volt.

Megyénkben Garáb 1 ­millió 919 ezer forinttal tört az ­élre, mint Nógrád megye legnagyobb vásárlóerővel rendelkező községe. Ezen felül a kicsiny falu egy másik napvilágot látott friss statisztika alapján azzal is büszkélkedhet, hogy egyetlenegy álláskeresője sincs a lakói között.

Kovács Zoltán polgármester lapunk érdeklődésére elmondta: a falu hivatalos lélekszáma jelenleg ötven fő, akik közül senki nem küzd megélhetési vagy lakhatási gondokkal.

– Az egyedülálló, nyugdíjas emberek is megfelelő életkörülmények között élnek, minden feltétel biztosított számukra a színvonalas életminőséghez. A garábiak igen dolgos emberek, a településen letelepedők többsége Pásztón, Budapesten vagy Hatvanban vállalt munkát – tette hozzá.

A községvezető arról is beszélt: Garáb nyugodt környezetével, tiszta levegőjével, páratlan földrajzi elhelyezkedésével és környezetével sok pihenni vágyót vonz a településre­.

– Igen népszerű üdülőfalunak számítunk, az ingatlanárak is a hollókőihez ­hasonló szinten mozognak. A megvásárolt házakat új tulajdonosaik mind felújították már, s folyamatosan szépítik azóta is. Nemrégiben pedig egy új panzió is épült a faluban – tájékoztatott Kovács Zoltán.

Hozzáfűzte: mindezek mellett a fejlesztések terén is jól áll a község. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban mintegy 35 millió forintot nyert az önkormányzat komplex vízrendezésre, amelynek munkálatai a tervek szerint áprilisban meg is kezdődnek. Emellett megújult a község bekötőútja, s hogy mintegy 15 millió forintot nyertek a belterületi utak rendbetételére is.

Garábbal ellentétben Nógrád megye legkisebb vásárlóerővel rendelkező települése Sóshartyán, ahol az egy főre eső vásárlóerő 609 ezer forint volt.

Beküldött fotó

Megkeresésünkre a községvezető elmondta: a munkanélküliségi ráta valóban magas, amelyen a közfoglalkoztatással próbálnak segíteni.

– Szerencsére azonban egyre több sóshartyáni talál munkát, sokan naponta, vagy hetente utaznak Budapestre. Sok férfi az építőipar és a gazdaság területén tudott elhelyezkedni. A nők helyzete kiszolgáltatottabb, zömében ők vannak közmunkán – tette hozzá.

A polgármester úgy érzi, hogy a statisztikák ellenére nem érződik, nem látszódik a falun a nagy szegénység.

– A tanulmányt érintő időszakban igen magasra rúgott a közfoglalkoztatottak száma, kilenc évvel ezelőtt a munkanélküliség terén igazán mélyponton voltunk – ismertette Tóth Gabriella.

A községvezető ezután örömmel újságolta, hogy az utóbbi időszakban a település színvonalát pályázatok jóvoltából is sikerült emelni. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében több mint 91 millió forintból megoldódik a csapadékvíz elvezetésének problémája, de 4 millió 100 ezer forintot meghaladó összegből a helyi Szivárvány Óvodában a 12 férőhelyes bölcsődei ellátás is hamarosan kialakul.

A TOP-on belül mintegy 46 millió 232 ezer forintból energetikailag korszerűsödik a Gárdonyi Géza Általános Iskola Sóshartyáni Tagintézménye, amelyre a közbeszerzés már meg is történt. Emellett egy pályázat jóvoltából 9,5 milliót nyertek a Petőfi út aszfaltjának rendbetételére.

Az immár hat éve működő Start mezőgazdasági programot is tovább folytathatják a községben, illetve egy helyi sajátosságú programot is elindítanak.

A faluban élő Langa Attila viszont elmondta: a statisztikák ellenére a családjával nem éreznek erőteljes szegénységet a településen.

– Az utóbbi években pályázatok révén folyamatosan fejlődött a község. Úgy gondolom: itt is, mint bármely más településen, aki akar, az talál munkát – tette hozzá.

Kiemelt fotó: Hüvösi Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában