Salgótarján

2017.12.29. 13:53

Öröm a vevőnek, bosszúság az eladónak az olcsó ingatlan

2017 a hazai ingatlanpiac felzárkóztatásáról szólt, amelyben az újonnan épített lakások mellett a korábbi éveknél kedvezőbb otthonszerzési támogatások kerültek fókuszba. A főváros és az ország is átlépett egy határt, míg a salgótarjáni ingatlanpiac megtartotta eddigi pozícióját.

S. Csuka Enikő

Az Ingatlannet.hu által készített elemzés szerint a tavalyi évben indult családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a lakóingatlanokra vonatkozó 5 százalékos áfakulcs megalapozta az ingatlanpiaci mozgások irányát. Országos átlagban 7 százalékos négyzetméterár-növekedést könyvelhetünk el, az ingatlanpiac motorját az újlakás-projektek adták. Az újépítésű lakások meghozták azt a növekedést, amelyre az ingatlanpiacnak szüksége volt, a kínálat igazodott az igényekhez.

A befektetőkre is kedvező időszak vár: amíg a család- és otthonteremtést ösztönző programok, valamint bizonyos gazdasági mutatók – mint a jövedelem és a kamatkörnyezet – javulása fennáll, addig a keresleti oldal biztosított.

Fotók: Hüvösi Csaba

 

Budapesten átlagosan 9 százalékkal emelkedtek az árak ez idáig, legnagyobb mértékben a III., a VII., a XX. és a XXI. kerületben. A legköltségesebb lakóingatlanok – négyzetméterenként 919 ezer forintos áron – továbbra is az V. kerületben találhatóak, míg a legolcsóbbnak számítók – négyzetméterenként kevesebb, mint 300 ezer forintért felkínált otthonok – a XXI. és a XXIII. kerületben. A legdinamikusabb áremelkedés a téglaépítésű lakásoknál mutatható ki.

A megyeszékhelyek árai tartották az eddigi pozíciójukat, Salgótarjánban azonban jelentősebb visszaesés tapasztalható. Vásárlói szemszögből ez jó, hiszen továbbra is a legkedvezőbb árfekvésű megyeközpont maradt Magyarországon. Eladóként azonban nem ilyen rózsás a helyzet, hiszen a nógrádi megyeszékhely az egyetlen, ahol a lakások átlagos négyzetméterára nem éri el a százezer forintot.

Központi szerepben a családtámogatás

A csok-ra egyre nagyobb az érdeklődés, országos szinten idáig már hatvanezren igényelték az otthonteremtő támogatást. Nem mellesleg a következő évtől a csok mellé felvehető hitelből további egy-egy millió forintot engednek el harmadik vagy további gyermekek vállalása esetén. Szakemberek szerint akár újabb kedvezmények bevezetése is szóba jöhet jövőre, hiszen hazánk gazdaságpolitikai célja, hogy a népesség száma emelkedő pályára álljon. Ennek egyik eleme lehet, hogy elősegítik, minél könnyebben juthassanak otthonhoz a családok.

Király Péter, a salgótarjáni Otthon Centrum Ingatlaniroda vezetője lapunknak elmondta: az eladási és a vásárlási kedv nagyobb, mint az elmúlt években. Véleménye szerint előrelépés tapasztalható, a csok kifejezetten jó hatással van az ingatlanpiacra. A megyeszékhely városközpontja a legerősebb az árak tekintetében, itt kilencvenezer forinttól felfelé alakulnak a négyzetméterárak. Az erkéllyel, lifttel rendelkező lakások a legkeresettebbek, az Acélgyári és a Salgó úti panelek viszont nem tartoznak a legnépszerűbbek közé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában