Helyi közélet

2017.08.07. 05:33

Park- és szoboravatás a falunapon

fenyvesi

A helyieken kívül Bér, Buják, Héhalom, Palotás, Csécse, Jobbágyi és Vanyarc „delegációi” vártak gyönyörű népviseletes ruhákba öltözve szombat délután Kisbágyonban, a pihenőparkban a falunap kezdő eseményére, az új park és a Mindszenty-mellszobor avatására. Amint megérkezett dr. Varga Lajos, a váci egyházmegye segédpüspöke, a várakozók települési zászlajuk mögött átvonultak a szoboravatás közeli helyszínére.

Kisbágyon. Az új park bejáratnál lévő nemzetiszínű szalagot Becsó Zsolt országgyűlési képviselő és Nagy Attiláné, a község polgármestere vágta át, majd a Himnusz elhangzását követően a helyi fiatalok mutatták be irodalmi emlékműsorukat. Ezt követően a településen 2002-2003-ban még plébánosként szolgált dr. Varga Lajos segédpüspök – Somodi János kanonok és Marti József plébános kíséretében – megáldotta az ’56-os szobrot, Kontúr Sándor művét. Ezután a honatya az önkormányzat képviselő-testületével közösen koszorúzta meg a Mindszenty József bíboros-hercegprímást ábrázoló alkotást, amelyen felirat hirdeti: „Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak”. Végül Dávid György helyi lakos, illetve a Jobbágyi Daloskör férfitagjai – élükön Hornyák Miklóssal – egy-egy szál virágot helyeztek el az emlékmű talapzatán.

[caption id="" align="aligncenter" width="1171"] Népviseletes ruhában érkeztek a környékbeli települések képviselői[/caption]

A nap eseménysorozat továbbiakban a pihenőparkban folytatódott. Itt Nagy Attiláné polgármester köszöntötte a színpad előtti hatalmas nyitott sátorban helyet foglalókat, mások mellett a térség országgyűlési képviselőjét, továbbá Zsiga Tamást, a Pásztói Járási Hivatal vezetőjét, valamint a környékbeli települések polgármestereit, alpolgármestereit.

A „világot jelentő deszkákon” elsőként a helyi Köménymag színjátszó kör adta elő rövid műsorát, majd az időközben már több száz fősre nőtt nézősereg előtt a településvezető felolvasta Skuczi Nándornak, a megyei közgyűlés elnökének üdvözlő sorait. A hagyományokhoz hűen idén is színpadra szólították Kisbágyon legfiatalabb lakosát, Homolya Vivient és szüleit, akiket köszöntöttek és tárgyjutalomban részesítettek.

[caption id="" align="aligncenter" width="1288"] Becsó Zsolt országgyűlési képviselő és Nagy Attiláné, Kisbágyon polgármestere közösen vágta el a nemzeti színű szalagot[/caption]

Ezután Becsó Zsolt lépett a mikrofonhoz, s elmondta: Kisbágyon egy Árpád-kori település, amely büszke lehet a múltjára, de a jelenére is.

–A közeljövőben tovább fog szépülni, gyarapodni a település. Megújul az óvoda, a polgármesteri hivatal és kialakításra kerül egy közösségi ház. Mindezek mellett egy sokéves problémát, a Palotás felől húzódó közút burkolatának a felújítását is szeretnénk megoldani – hangsúlyozta Becsó Zsolt, akinek ez utóbbi bejelentését nagy taps fogadta a hallgatóság részéről.

A köszöntőket követően a helyi műsorvezető színpadra szólította a környék falunapi eseményeinek rendszeres szereplőit. A jelenlévők tapsolhattak a palotási Kenderike Néptánccsoportnak, az egyházasdengelegi Táncoló Talpak táncegyüttesnek, a Héhalmi Boszorkányok mindenkit megtáncoltató csoportjának, de láthatták-hallhatták a Vanyarcról érkezett Budai apuka és fia trambulinon, harmonikán, mandolinon előadott, délszláv népzenével átitatott produkcióját is. Az idei bágyoni falunap sztárvendége, a Matyi és a Hegedűs mulatós dalai magukkal ragadták a jelenlévőket, akik közül többen lábbelijüktől megválva perdültek táncra a színpad előtti füves területen. Ugyancsak nagy sikert aratott a Jobbágyi Daloskör népviseletes ruhába öltözött tagjainak gondosan összeállított műsora is.

[caption id="" align="aligncenter" width="1139"] Mindszenty József bíboros mellszobrát dr. Varga Lajos segédpüspök áldotta meg[/caption]

A kulturális programot egy rövid időre az előzetesen meghirdetett főző- és süteménykészítő verseny eredményhirdetésével, majd a szokásos tombolasorsolással szakították meg. A sós süteményeknél Sáfrányné Géczi Mária, az édesnél Kulyó Julianna és társa végzett az első helyen. A főzőversenyen a helyi Durok kanfogók csapata lett a győztes. A falunap résztvevői idén is megkóstolhatták Szita János híres palóc gulyását és a helyi asszonyok által gondosan elkészített finom töltött káposztát.

[caption id="" align="aligncenter" width="1281"] Színpadon a palotási Kenderike Néptánccsoport[/caption]

Bár már estébe nyúlt az idő, a kánikulai hőség továbbra is tartotta magát, miközben színpadra lépett retró műsorával a Musical Voice Társulat. Őket a helyi Köménymag színjátszó csoport fiatal tagjai követték, akik a Hair című musicalt mutatták be.

A szobor- és parkavatással is egybekötött kisbágyoni falunap a hajnalig tartó utcabállal ért véget.

Cz. Zentai József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában