Helyi közélet

2017.08.17. 07:26

Kilövik a városban garázdálkodó vaddisznókat

fenyvesi

Bátonyterenyén másfél éve dolgozik az önkormányzat azon, hogy megküzdjön a megyénkben több településen is jellemző problémával, nevezetesen azzal, hogy bizonyos lakott területek a vaddisznók életterévé váltak. A városvezetés nemrégiben összehívta az érintett, vadászati joggal rendelkező vadásztársaságok- valamint a helyi rendőrkapitányság képviselőit és megtárgyalták, mi lehet a megoldás a garázda vaddisznók ellen, amelyek rendszeresen károsítják a lakott területen lévő kerteket. Kilövik az elszaporodott vadat. Az önkormányzat arra hívja fel a figyelmet, hogy a helyi rendőrkapitányság engedélyezte a vadkilövéseket egyes lakott területeken is.

Bátonyterenye. Egy helyi ingatlantulajdonos a TV2 híradójának nyilatkozta, hogy amikor kiment szétnézni saját telkén, akkor ott éppen egy vaddisznó lakmározott. Az állat, ahogy észrevette a gazdát, odafordult és futni kezdett felé. A férfi jobbnak látta menekülőre fogni és felmászott egy fára. Sokan a kutyájukat féltik a vadtól, attól tartanak ugyanis, hogy a házi-kedvencek az éjszakai csaholás során esetleg megsebesülnek. A kerti termés tönkretétele sok gazdának okoz napi szintű bosszúságot és anyagi kárt a településen.

[caption id="" align="aligncenter" width="900"] Képünk illusztráció![/caption]

Az önkormányzat olyan megoldást keresett a bejáró vaddisznók problémájára, amely hosszú távon javít a helyzeten, ahogy Nagy-Majdon József polgármester fogalmazott megkeresésünkre: „nem szeretnénk a salgótarjáni szintre jutni, ahol a lakótelepek állandó lakói lettek a vadak”. Éppen ezért elszánt lépést tettek, amint arra lehetőségük adódott. Összehívtak egy egyeztetést, amelyen a helyi rendőrkapitányság mellett a vadászati joggal rendelkező vadásztársaságok érintettjei is részt vettek. Itt azt a döntést hozták, hogy bizonyos helyeken engedélyezik a vadkilövést lakott területeken is.

A bátonyterenyei önkormányzat felhívja mindenki figyelmét, hogy a helyi rendőrkapitányság közbiztonsági okból, valamint a lakott területen tapasztalható vadkárok megelőzése érdekében ez év december 31-én 24 óráig az érintett területen vadászati joggal rendelkező vadásztársaságok részére a kárt okozó vad (vaddisznó) elejtését engedélyezte az alábbi helyeken: a Kisterenye – Kál-Kápolna vasút nyomvonala – 23-as számú főút – Nemti út – Rákóczi út által közrezárt terület; a kisterenyei vasúti átjáró – Salgótarján felé vezető úton lévő gyalogos felüljáró – Arany János út – Tarján patak – Köztársaság út – Bányatelepi vasúti átjáró – Kisterenyei vasúti átjáró által határolt terület; a Nagybátony, Kossuth úti garázssor vége – Ózdi út – 23-as számú főút – Kisterenye-Kál-Kápolna vasútvonal – Salgótarján–Hatvan vasútvonal által közrezárt terület.

[caption id="" align="aligncenter" width="1600"] A vaddisznó nagyon intelligens, okos állat, odaszokhat a kertekbe, ha könnyen jut táplálékhozKépünk illusztráció![/caption]

Az önkormányzat arra kéri a helyieket, hogy mostantól kezdve napnyugtától napkeltéig fokozott óvatossággal közlekedjenek a vadászattal érintett területeken.

Nagy-Majdon József polgármester elmondta: másfél éve tartó folyamat végére értek el ezzel.  Nem volt egyszerű mindent megszervezni, mivel öt vadásztársaság érintett a területeken. – Mostanra jogilag is megteremtődött a helyzet a kilövésekhez és a vadásztársaságok területelosztása is letisztult, valamint a rendőrség is segíti az akciót. Bízom benne, hogy ez megoldás lesz mindenkinek, s példaként járhatunk a többi érintett város előtt. Nem kell személyi sérüléstől tartani, a szakemberek a megfelelő biztonsági előírások betartása mellett fognak intézkedni – emelte ki a városvezető.

Szabó László, az Országos Magyar Vadászkamara Nógrád megyei elnöke kérdésünkre elmondta, hogy ebben az esetben nem arra kell számítani, hogy a „vadászok mennek az úton és mint a cowboyok rálőnek minden arra járó vaddisznóra”. A Bátonyterenyén most engedélyezett intézkedésre nincs gyakorlat, a jelenleg meghozott döntés egy próba arra, hogy megszüntessék a vaddisznók lakott területen való megjelenését.

[caption id="" align="aligncenter" width="768"] Ha rákapnak a bejárásra, akkor már nehéz őket távol tartaniKépünk illusztráció![/caption]

– Megfelelő körülmények között és ügyelve a biztonsági előírásokra, az akció eredményes lehet – nyilatkozta Szabó László elnök és hozzátette: nem napközben végzik majd a kilövéseket, amelyeken a vadászok mellett a rendőrség tagjai is részt vesznek. Utóbbiak a biztonsági előírások betartása érdekében lesznek jelen elsősorban.

– Normális esetben nem vadászunk ilyen területeken, a lakott területen nem kellene vadállománynak tartózkodnia. Probléma azonban, hogy sokan etetik a vadállatokat, amelyek odaszoknak a falvakba, városokba. A vaddisznó nagyon intelligens, okos állat, odaszokhat a kertekbe, ha könnyen jut táplálékhoz, s félnie sem kell semmitől. Ha megszokják a bejárást, akkor már nehéz őket távol tartani és el is szaporodnak – hívta fel a figyelmet a vadászkamara megyei vezetője.

Bátonyterenye esetében a vadállomány elszaporodását „támogatja” az is, hogy a várost kettészeli a Zagyva, ami itatóként szolgál a vadnak.  – Van egy másfél kilométeres sáv, amelyet prérinek is lehet nevezni, ez a vaddisznók élettere. Ezen a területen is fellépnek majd ellenük a szakemberek – jelezte Nagy-Majdon József polgármester.

Arra a kérdésre pedig, hogy mit tehetünk, ha kertünkben vad tűnik fel, a vadászkamara Nógrád megyei elnöke azt a választ adta: ha ismerjük, hogy kik vadásznak az érintett helyen, akkor az adott vadásztársaság egyik vezetőjének kell szólni. A vadásztársaság ugyanis vadriasztó szer kihelyezésével segíthet távol tartani a vadon élő állatot a kertünktől. Ha nem ismerjük a vadászokat, akkor a helyi jegyzőnek kell bejelentést tenni a vadak lakott területen való megjelenéséről.

Lakatos Kati

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában