Helyi közélet

2017.07.09. 05:42

Egy hét közösségben és vidámságban

fenyvesi

Egy héten át a gyermekek jó hangulata, vidám jókedve, önfeledt szórakozása töltötte, tölti meg a Szécsényhez tartozó Benczúrfalván, a Major-hegy lábánál, a patak partján található vendégházat.

Szécsény-Benczúrfalva. Hanczikné Adorján Györgyi, a salgótarjáni Kodály Zoltán tagiskola tanára évekkel ezelőtt úgy döntött, hogy Benczúrfalván – ahol lakik –, a nagyszülőktől örökölt vendégházban tábort szervez a tanulóinak. Mint mondta, az alapvető célja az volt, hogy a városi gyermekek testközelből ismerjék meg a falusi életet. Emellett – mivel a diákok egy héten át közösen játszanak, szórakoznak – a táborban tovább erősödik a közösségi szellem.

– Ilyenkor a gyerekek másképpen viselkednek, jobban megnyílnak, amit a mindennapi nevelő munkámban is hasznosítani tudok. Erősödik a tanár és a diák kapcsolata – fejtette ki Hanczikné Adorján Györgyi, hozzátéve: az sem utolsó szempont, hogy ezzel egy hétre leveszi a szülők válláról a gyermekek nyári felügyeletének terhét.

A vendégház udvarán, kertjében felállított sátrak, játékok és a tűzrakóhely a tábori élet igazi jelei. Mindenek hangulatát, varázsát mégis a gyermekek adják meg, akik élettel, jókedvvel töltik meg a teret. Az ügyes, talpraesett kislány, Vida Zsófia kérésemre mesélt a tábori életről, elmondta, hogy nagyon jól érzi magát, sokat játszanak, pólókat festettek és számos érdekességet tanult meg a falusi emberek életéről. Amikor a bizonyítványa után érdeklődtem, szerényen csak annyit mondott, kitűnő volt.

[caption id="" align="aligncenter" width="1504"] A gyermekek élettel, jókedvvel töltötték meg a teret - Fotó: Hüvösi Csaba[/caption]

A táborozók között van a testvére, Patrik is, aki szintén kitűnő eredményekkel örvendeztette meg szüleit. – Tavaly is voltam Benczúrfalván, s mivel jó volt a hangulat, úgy döntöttem, hogy az idén is eljövök – mondta a fivér.

[caption id="" align="aligncenter" width="200"] Hanczikné Adorján Györgyi, a tábor vezetője[/caption]

Még egy Vida nevű fiú van a táborban Bálint, aki csak névrokona az előbb említett testvérpárnak. Óvodás volt, amikor a tanárnő az első benczúrfalvai tábort szervezte, abban a nővére is részt vett. Ő már akkor szeretett volna itt lenni. Iskolás korára aztán „tősgyökeres” benczúrfalvai táborozó lett.

Deák Terézia is azok közé tartozik, aki kitűnő bizonyítványt kapott. A kislány szeptemberben lesz ötödik osztályos, ő a kézműves foglalkozásokat, a pólófestést és a malomjátékot emelte ki, amelyet lepedőre festettek.

[caption id="" align="aligncenter" width="2388"] Pólót is festettek a táborlakók[/caption]

– Azért jelentkeztem, mert nagyon jól ismerjük és szeretjük Györgyi nénit – mesélte az ugyancsak kitűnő Fábián Andrea: – Aranyos, kedves tanárnő, sokat törődik velünk. Erre a hétre is gazdag programot állított össze a számunkra

A következő tanévben hatodik osztályos lesz Oláh Dávid Patrik, aki „újonc” a táborban. Ő a számháborút és a focizást emelte ki.

[caption id="" align="aligncenter" width="1504"] Textilből készült a malomjáték - Fotók: Hüvösi Csaba[/caption]

A gyermekeknek nagy élményt jelent, hogy a sátorban alszanak. A kert végén lévő patakban az idén kevesebb a víz, de ez nem zavarja az ifjúságot abban, hogy annak élővilágával ismerkedjenek. Többször is megmászták a patak fölé emelkedő Major-hegyet. Esténként pedig fellobban a tábortűz, amely körül a gyermekek énekelnek. A fiatalok beszámoltak arról, hogy jártak Szécsényben, a Tömlöc-bástyában is.

Hanczikné Adorján Györgyi munkáját két főiskolai hallgató, Haizer Gréta és Kiss Luca segíti.

***

Epilógus helyett: az elismerés hangján kell szólni azokról a pedagógusokról, akik a nyári szünetben táborozást, kirándulást és egyéb programokat szerveznek a diákság számára. Külön elismerés annak, aki mindezt évről-évre a vendégházában rendezi tanítványai részére.

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában