Helyi közélet

2017.05.02. 07:37

Házat, s hazát a fiataloknak!

fenyvesi

Erdőkürtre látogattunk a múlt hétvégén, ahol az önkormányzat által megrendezett – immár hagyománnyá vált – áprilisi családi napjának keretén belül részt vettünk a Házat-Hazát Alapítvány huszonötödik születésnapi évfordulója alkalmából lebonyolított ünnepségen is. Délelőtt a helyi művelődési ház területén fiataloknak, s időseknek egyaránt páratlan kikapcsolódást kínáltak családias jellegű programokkal, majd a délután folyamán ünnepélyes keretek között Lőrincz Kálmán, a Házat-Hazát Alapítvány igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Ezen felül a látogatóknak lehetőségük volt megtekinteni a Szent Korona másolatát, valamint vitéz lovag Mireisz Tibor, a Szent Korona Társaság hadnagya egy előadás keretében tárt fel érdekességeket a magyar államiság jelképeiről. Ezt követően Udvardy László káplán megáldotta azokat a fiatal családokat, akik az alapítvány munkájának köszönhetően Erdőkürtön kezdhetnek el építkezni a közeljövőben, ahol egy saját otthonnal kezdhetik el új életüket

Erdőkürt. Már a település neve is egy mesébe illő, kicsinyke faluról árulkodik, s ahogyan közelítünk eseményünk helyszíne felé, egyre élesebben rajzolódik ki az a varázslatos atmoszférájú, domborulatokkal határolt völgy, amely Erdőkürtöt öleli körbe. A csendes, Nógrád megye határában található község művelődési háza – valamint annak környéke – a hétvégén megtelt gyermekek, s szüleik nevetésével, ugyanis az önkormányzat által megrendezett családi napot rengeteg szórakozási lehetőségekkel fűszerezték meg minden korosztály számára. Az esemény egy minden testrészt átmozgató tornával indult, majd játékos vetélkedők, lufi-hajtogatás, valamint kézműves foglalkozások várták a vendégeket. A délelőtt folyamán az érdeklődők megtekinthették Kalap Jakab mókás bábkoncertjét, s az erdőkürti polgárőrség lovas egységének bemutatója is elkápráztatta a rendezvényre kilátogató családokat.

[caption id="" align="aligncenter" width="1024"] Udvardy László káplán megáldja a Molnár családot és kiválasztott telkét - Fotó: Danyi Lilla[/caption]

A délutáni órákban pedig kezdetét vette a Házat-Hazát Alapítvány megalakulásának huszonötödik évfordulóját megünneplő rendezvény. Mi az apropója annak, hogy a Házat-Hazát Alapítvány a Céklás-patak melletti apró faluban rendezte meg születésnapi programját, a helyi önkormányzattal karöltve? – merülhet fel a gondolat. E kérdésre adott választ Lőrincz Kálmán, az alapítvány igazgatója, amikor is a Szent Korona már kiállított másolata előtt belekezdett köszöntőbeszédébe.

[caption id="" align="aligncenter" width="1024"] A Molnár család: Noémi, Tamás, Vince és Júlia Mia - Fotó: Danyi Lilla[/caption]

– Az alapítvány eddig negyvennégy házat épített már fel kalákában az ország különböző pontjain, ahol az önkormányzatok mindezen tevékenységekhez örömmel biztosítottak telkeket. E programunkba kapcsolódott be Erdőkürt is, s ennek köszönhetően itt, a Pest megyéhez közeli nógrádi községben tíz házat fogunk felépíteni olyan rászoruló, fiatal családok részére, akik önerőből nem lennének képesek kivitelezni egy saját lakás álmának megvalósítását – hangsúlyozta a vezető. A továbbiakban kiderült az is, hogy eddig három fiatal család van, akik már biztosan Erdőkürtön szeretnének letelepedni, s onnan távmunkában dolgozni.

[caption id="" align="aligncenter" width="1017"] A fiatalokat vissza kell csábítani a kisebb településekre! – jegyezte meg Lőrincz Kálmán alapítványi igazgató - Fotó: Danyi Lilla[/caption]

Lőrincz Kálmán mindezek után üdvözölte Hummel Gizella liturgikus ötvösművészt is, akinek kétkezi munkáját dicséri a rendezvény ideje alatt kiállított felségjelvények– korona, országalma, jogar – méretazonos másolatai. A megjelent családok a magyar államiság jelképeit pedig nem csak megcsodálhatták az eseményen, ugyanis Mireisz Tibor hadnagy eg yelőadással a klenódiumok minden apró részletébe is beavatta hallgatóságát.

A továbbiakban Dévai Nagy Kamilla, Liszt Ferenc-díjas énekművész hangja töltötte meg a művelődési ház falait, majd Udvardy László Vác-Alsóváros káplánja megáldotta az Erdőkürtöt otthonuknak választó családokat, s földjeiket.

[caption id="" align="aligncenter" width="1017"] Dévai Nagy Kamilla, Liszt Ferenc-díjas énekművész a Házat-Hazát Alapítvány himnuszát énekelte - Fotó: Danyi Lilla[/caption]

A Házat-Hazát Alapítvány rendezvényén megszólítottuk Szebenszkiné Palik Katalint, Erdőkürt polgármesterét is, hogy avassa be lapunkat abba: miért is látta előnyét az önkormányzat annak, ha az alapítvány munkájához telkeket biztosít? – A Házat-Hazát Alapítvány már több mint húsz éve segíti amerikai módszerű programjával azokat a fiatal, rászoruló családokat, akik önerőből nem tudnának maguknak saját otthont teremteni – kezdte a polgármester, majd hozzáfűzte: – Minden kicsinyke település – köztük Erdőkürt is – azzal küzd, hogy egyre kevesebb fiatal él a községben, s ezzel párhuzamosan egyre kevesebb gyermek születik.

A falu vezetője elmondta, hogy az alapítvány munkájával hozzájárul ahhoz, hogy egy-egy település ne haljon ki, sőt újjáéledjen. A polgármester és az alapítványi igazgató személyes találkozása után pedig nem is volt kérdés, hogy az együttműködés megvalósul, s ezt követően Erdőkürt önkormányzata tíz család számára ajánlotta fel földjeit.

– Ha a betelepült családok minimum két-három gyermekkel gyarapítják a lakosság számát, az már segítheti a falu jövőbeli fennmaradását is – zárta szavait Palik Katalin.

[caption id="" align="aligncenter" width="1017"] Mireisz Tibor hadnagy előadása a Szent Koronáról - Fotó: Danyi Lilla[/caption]

Ezt követően Lőrincz Kálmán, az alapítvány vezetője is boldogan nyilatkozott lapunknak, s beszélgetésünk alatt rávilágított a „házat-hazát” legfőbb céljaira.

– Az alapítvány célkitűzése, hogy rászoruló, fiatal családok számára építsen, s újítson fel gyermekváró otthonokat a mindenkori piaci áraknál olcsóbban, a lehető legrövidebb időn belül, energiatakarékos kivitelezésben. Ezen felül egyes emberek, családok, lakóközösségek, valamint a nemzetek közötti harmonikus kapcsolat kialakítását is segítjük. Nem csak házat, közösséget is építünk! – hangsúlyozta Lőrincz Kálmán.

A továbbiakban hozzátette: 1992-ben – amikor Amerikából egy hosszabb távollét után hazatért Magyarországra – határozta el, hogy Közép-Európában elsőként hazánkban is meghonosítja a házépítés amerikai módszerét, a kaláka-munka mozgósító erejét is felhasználva.

– A fiatalokat vissza kell csábítani a kisebb településekre, valamint segítenünk kell idehaza megteremteni a jövőjüket! – jegyezte meg zárszóként a vezető.

Palchuber Kinga

[box type="note">

„Könnyű lesz a váltás ”

Az alapítvány családi nappal egybekötött programján jelen volt a Molnár család is, akik már kiválasztották azt a telket is Erdőkürtön, amelyre a közeljövőben szeretnék felépíteni álmaik otthonát – a „házat-hazát” segítségének köszönhetően. Molnár Tamás családfőt arról kérdeztük, miért éppen Erdőkürtöt választották a családi fészek felépítésének helyszínéül, s közben életének néhány részletébe is bepillantást engedett.

Molnár Tamás egy ózdi születésű, fiatal, háromgyermekes édesapa, aki iskoláit Dunaújvárosban végezte, ahol főiskolai tanulmányai során az informatikus, valamint a közgazdász mérnök végzettséget is megszerezte. A főiskola elvégzését követően kezdetben kipróbálta magát Szekszárdon informatikusi munkakörben, majd pénzügyi csoportvezetőként is dolgozott egy cégnél. Ezután az egyik barátjának köszönhetően Bajára került, ahol egy vállalat országos rendszergazdájává vált, s ebben az időszakban megszületett első kisfia, Csongor is. Azonban a vállalat, ahol rendszergazdaként tevékenykedett – egy idő után – anyagi gondok miatt bezárni kényszerült, így több munkát is kénytelen volt párhuzamosan végezni, s a folytonos elintéznivalóknak a család is meglátta kárát.

Tamás ezt követően, 2012-ben felköltözött Budapestre egy jobb, és biztosabb munkahely reményében. A főváros egy új, s máig bimbózó szerelmet hozott számára, ugyanis itt ismerkedett meg jelenlegi feleségével, Noémivel, aki egyben két kisgyermekének édesanyja is. A fiatalember Budapesten az elmúlt években több cégnél is dolgozott rendszerüzemeltetőként, s családja ez idő alatt indult gyarapodásnak, hiszen megszületett második kisfia, Vince, majd tavaly kislánya, Júlia Mia is a világra jött.

– Jelenleg Úrhidán élünk, de nem érezzük azt, hogy ott szeretnénk leélni az életünket. Erdőkürtbe pedig már az első látogatás alkalmával azonnal beleszerelmesedtünk! Úgy érzem, a Jóisten gurítja előttünk a bársonyszőnyeget, hamarosan az ingatlanunkat is értékesíteni tudjuk, s amíg nem épül fel leendő otthonunk, addig albérletbe szeretnénk e varázslatos hangulatú községre költözni – nyilatkozta az informatikus.

– Mi a feltétele annak, hogy az alapítvány segítse az építkezést? – kérdeztem tovább Molnár Tamást. A családfő elárulta, hogy az alapítvány otthonteremtő-tevékenységéhez azon szociálisan rászoruló fiatalok csatlakozhatnak, akik saját ingatlannal nem, ám minimális önerővel rendelkeznek, valamint a mások részére készülő otthonok építkezéseinél kaláka-munkában is kiveszik a részüket.

– Én jelenleg távmunkában segítek az alapítványnak pénzgyűjtési akciók megszervezésében, ugyanis az online marketing világában szeretnék kiteljesedni – informált a családfő. Végezetül megkérdeztük, mi volt a legfőbb szempont, amiért Erdőkürtre esett a fiatal pár választása a lakásépítés szempontjából.

– A szívélyes fogadtatás, a jó levegő, a csend, a szép táj, Budapest közelsége mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy e piciny falut válasszuk leendő otthonunknak. Könnyű lesz számunkra a váltás, s ha minden jól megy, már szeptember tájékán felépülhet álmaink otthona! – zárta reményekkel telve gondolatait Molnár Tamás.

[/box>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában