Helyi közélet

2017.03.09. 06:57

A gyógyulás útján…

fenyvesi

Csoma Attila, az Ortoprofil Kft. miskolci műhelyének vezetője legutóbbi beszélgetésünk alkalmával az ortopéd cipők világát tárta fel lapunknak, ám akkor nem csupán a diabétesz- és a gyermek lábbelikről kaptunk részletes felvilágosítást. Az ortopéd mester ugyanis lelkes, s egyben szakavatott „idegenvezetőként” állt szolgálatunkra annak érdekében, hogy az ortézisek igen sokrétű univerzumában is kiismerhessük magunkat párbeszédünk végére. Utánajártunk – többek között – az ortézis definíciójának, fajtáinak, valamint megtudtuk: mikor is van egyáltalán szüksége egy páciensnek a szóban forgó eszköz használatára.

Ortézisek világa

– A protézisek mindig valamilyen hiányzó testrészt helyettesítenek az emberen. Az „ortézis” szó hasonló csengésű, ám teljesen mást jelent.

Ez így igaz! Az ortézisek olyan gyógyászati segédeszközök, amelyek – egyszerűen fogalmazva – védik, rögzítik, támasztják, tehermentesítik a mozgásszervek sérült részeit, valamint azok kiesett működését is pótolják. Összességében ide sorolunk minden terméket a legegyszerűbb lábujj kezelő eszközöktől, a teljes alsó és felső végtagi gyógyászati segédeszközökön át az egyedi gerinckezelő szerkentyűkig, és ortopédiai fűzőkig. Az ortéziseket ezen felül pedig – működésük szerint – még tovább oszthatjuk két nagyobb csoportra, azaz aktív és passzív gyógyeszközökre is.

– Miben rejlik a kettő közötti különbség?

Az aktív – dinamikus – ortézisek az elvesztett működőképességet a test más területén meglévő valamilyen izommozgás, vagy egyéb energia felhasználásával pótolják. Felépítésüknek köszönhetően képesek segíteni az ízületekben létrejövő mozgásokat, a különféle irányokban történő kontrollált elmozdulásokat. Dinamikus eszközök közé soroljuk például az aktív térdortéziseket, illetve a sport sérülések kiküszöbölésére szolgáló termékeket. Ellenben a passzív – merev – ortézisek elsődleges feladata, hogy a végtagokat vagy a gerincet érő – veleszületett vagy szerzett – ortopédiai betegségek kezelésében biztosítsanak segítséget a páciens számára. A baleseti sérülések, a gyulladásos megbetegedések, valamint a nehezen gyógyuló törések orvoslásánál is alkalmazzák, amikor a beteg testrész működésből való időleges vagy végleges kivonására van szükség.

Felső végtag ortézisek

– Mikor van szükségünk felső végtagi ortézisre?

A felső végtag hibátlan működése gyakorlatilag meghatározza azokat a tevékenységeket, amelyekben a kezünket kell használnunk, így amikor a felső végtag bármely ízületében gyulladásos eredetű betegség, kopás, sérülés lép fel, esetleg a felső végtagot alkotó csontok megrepednek vagy eltörnek, akkor korlátozottá válhat akár a legegyszerűbb kézzel végzendő cselekvés megvalósítása is. Ezek ellátására szolgálnak az ízületi rögzítők – váll, felkar, könyök, alkar, csukló, kéz – és a különféle támasztó funkcióval ellátott, stabilizáló felső végtagi ortézisek is. Megtörténhet – bár nem túl gyakori – a felső végtag részleges vagy teljes bénulása is, amely gondozására a különféle korrekciós, rögzítő és tehermentesítő segédeszközöket ajánljuk.

– Mi a leggyakoribb felső végtagi sérülés? Mit javasolnak rá?

A legtöbbet előforduló sérülések között tartjuk számon – a felső végtagon belül – a váll ízületet ért ficamokat, sérüléseket, valamint rándulásokat. A legtöbb vállízületet vagy felkart érintő traumás károsodások ellátására a váll-felkar ortézisek jelenthetik a megoldás alapjait. A vállízületet ilyenkor merev, körkörös rögzítővel stabilizáljuk, amelyet tépőzár segítségével tartunk fent a végtagon. Léteznek olyan esetek is, amikor szükségessé válik a vállízület, a felkar, vagy az alkar tehermentesítése, ez esetben szoktuk javasolni a különféle karhevedereket, egy- vagy többrészes kartartókat. Ezeken túlmenően a vállsérülések között gyakori a kulcscsont-sérülés vagy törés, amelynek bekövetkezte után a kezelés, illetve a rögzítés nehézkes, hiszen ott a károsodott csontot nem lehet begipszelni. A legjobb módszer erre az, ha nyugalomba helyezzük, s részlegesen rögzítjük a sérült testrészt egy ortézissel, az úgynevezett humerus rögzítővel.

– Milyen károsodás érheti például a könyököt vagy a kezet, amelyekre ortézisek jelentik a megoldást?

A könyökízület esetében kialakulhat porckopás, heveny, vagy esetleg elhúzódó ízületi gyulladás. A porckopás a teherviselő ízületi felszíneket érinti elsősorban, amelynek során ízületi belhártyagyulladás, valamint az ízületi folyadék felszaporodása is jelentkezhet. Következményként pedig felléphet az ízület fájdalmas duzzanata, majd deformációja. Ezeken kívül jellemzi még a mozgásra fokozódó fájdalom, amely leginkább a mozgás kezdetekor erős, valamint a mozgásterjedelme is beszűkül. Ugyanez a kihatása a kéz, illetve a csukló esetében kialakult heveny vagy elhúzódó ízületi gyulladásnak is. Szakembereink e problémákra leginkább olyan kezelési megoldásokat javasolnak, mint a rögzítő, támasztó vagy a szabad mozgásokat korlátozó, sínezettel ellátott ortézisek alkalmazása, ezek ugyanis tehermentesítik a gyulladt, vagy sérült ízületet.

– Milyen panaszai vannak a betegnek, ha az előbbiekben felsoroltakkal küzd?

A könyökízület gyulladása esetében az alkar hajlítása, hátrafeszítése, kifordítása és befordítása, míg a csuklóízület károsodásánál a mozgatás, a hajlítás, a forgatás, valamint a hüvelykujj mozgatása lehet korlátozott, s fájdalmas.

Alsó végtag ortézisek

– Mikor használjunk felső végtagi ortézist?

Az alsó végtagok működőképessége meghatározza az ember megfelelő és biztonságos mozgását, tehát ha az alsó végtagok bármely ízületében sérülés következik be, akkor korlátozottá válnak a mozgatási és mozgási funkciók. Az alsó végtagok leggyakrabban az ízületek kopása, a szalagok és izmok sérülései, valamint csonttörések miatt szorulnak ellátásra, amelyekre az ízületi rögzítők – csípő, comb, térd, boka – és a különféle támasztó funkcióval ellátott alsó végtagi ortézisek kínálnak megoldást.

– Hogyan működik például egy csípő ortézis?

Csípő ortézis például az úgynevezett pavlik hám, amelyet hat hónapnál fiatalabb csecsemők csípőficam kezelésére szoktak alkalmazni – két-három hónapig, egész nap. Célja, hogy a baba lábait megfelelő szögben tartsa. A termék egyébként különféle kengyelekből tevődik össze. Használata során az övet a derék köré kell csatolni, a két kengyelt pedig a lábakra kell tépőzárral rögzíteni. A lábkengyelek szalagjait a deréköv csatjain bújtatjuk át, majd meghúzzuk. Azonban a hám használata alatt folyamatos orvosi ellenőrzés is szükséges!

– Melyek az alsó végtag leggyakoribb sérülései?

A térdízületet ért sérülések, ficamok, rándulások, és szalagszakadások. Az alsó végtag esetében – akárcsak a felsőnél – kialakulhat porckopás, heveny vagy elhúzódó ízületi gyulladás. A térdsérüléseken belül előfordulhat még az ínszalag sérülése, szakadása, vagy a térdkalács károsodása is, amelyek esetében – sajnos – már a műtéti beavatkozás is opcióvá válhat, mint segítséget jelentő megoldás.

– Ha már műtétre van szükség, akkor nem segít az ortézis?

Ez nem egészen így van! A térdízületet ért sérülések orvoslásában, az elkövetkezendő műtéti beavatkozást megelőzően, valamint a beavatkozás után is szükségessé válhat, illetve javasolt is a térdortézis alkalmazása, amelyek tehermentesítik a műtött, gyulladt, vagy sérült ízületet.

Gerincortézisek

– Mire jó a gerincortézis?

A gerincortézis több száz éves múltra tekint vissza. Írásos forrásokból tudomásunk van olyan kezdetleges ortopédeszközökről, amelyek kimondottan a gerinc rögzítésére, valamint megtámasztására szolgáltak. Azonban ezek még bőrből, fakéregből, bálnacsontból, s egyéb szokatlan anyagból készültek. Az idő múlásával ezen eszközök pedig csak fejlődtek. A modern ortopédia egyik meghatározó sikere lett a legyengült izomzat támogatására és a deformált testrészek korrekciójára szolgáló eszközök kifejlesztése, amelyek kimondottan fontos segítséget nyújtanak egy olyan bonyolult és értékes testrész esetében is, mint a gerincoszlop.

– Mi okozhat gerincfájdalmat?

Először is létezik baleset okozta trauma, amely gyakori az autót vagy motort vezetők, valamint a sportolók és a fizikai munkát végző emberek között, de a sportsérülések okozta traumás eredetű, lumbális – ágyéktáji – rendellenességeket is idesorolhatjuk. A traumán kívül persze rengeteg életmódbeli és örökletes tényező befolyásolhatja a gerincoszlop állapotát.

– Milyen panaszokban segít a gerincortézis?

Ezen ortézis az akut vagy krónikus ágyéki fájdalom esetén megtámasztja a törzset, a csontritkulás okozta csigolyatörést követően részt vesz a beteg rehabilitációjában, a háti-deréktáji porckorong sérülése esetén redukálja a fájdalmat, segítséget biztosít a csigolyák meszesedése esetén, enyhíti a rossz testtartás miatt kialakult fájdalmat, használják a hátcsigolyák ízületi gyulladása során is, valamint a stabil tartás elősegítésével a derék, a hát és a nyak fájdalmait is tompítja.

– A műhelyet bejárva egy korrekciós fűző elkészítésének részletébe is bepillanthattam.

A korrekciós fűző használatára akkor van szükség, amikor a páciensnek oldalirányú görbület található a gerincén, tehát gerincferdülésben szenved. A fűző a gerincet két oldalról nyomja, s ezáltal korrigálja, valamint megakadályozza a további romlást is. A sikeres végeredmény elérése érdekében azonban naponta legalább 18-20 órán keresztül rendszeresen hordani kell, s viselését három-négyhavonta ellenőriztetni kell kezelőorvossal is. Sokszor hallani, hogy a tizennyolcadik életévet betöltve már nem lehet segíteni a görbületen, pedig a fűző még akár húsz, harminc évesen is segíthet a fennálló probléma orvoslásában. Ám, mint mindenre, erre is igaz: minél hamarabb elkezdjük a kezelését, annál jobb! A fűző mellett pedig egy gyógytornász segítsége is elengedhetetlen, aki az ortopédműszerésszel való kooperációban, az ő meghosszabbított kezeként a segédeszköz mindennapi használatának megtanításában is segítséget nyújt.

Palchuber Kinga

[box type="info">

Nyereményjáték!

Válaszoljon ortopédiai cikksorozatunk kérdéseire és nyerje meg az Ortoprofil által felajánlott VIVAMAX – GYVHL-888IS – színes kijelzős felkaros vérnyomásmérőt!

A válaszokat e-mailben várjuk 2017. március 20-ig

a [email protected] címre.

A tárgyban kérjük, tüntessék fel: Ortoprofil.

A cikkhez kapcsolódó kérdéseink:

1. Mi az ortézis?

2. Mikor használják a pavlik hámot?

3. Miben segít a korrekciós fűző? [/box>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában