Helyi közélet

2017.02.07. 09:46

A széles körűen felfrissített „bestseller”

fenyvesi

Még markánsabb formák, megújult felszereltség, a vezetői segédrendszerek, az infotainment és a connectivity területein pedig egyaránt a legfejlettebb technikák – ismét csúcsformában érkezik a Škoda Octavia. A széles körű modellfrissítés a Limousine és a Combi előnyére vált. Megújult formai nyelvezetével a Skoda alsó-középkategóriájú „bestsellere” még dinamikusabbá és érzelmekben gazdagabbá vált.

MladáBoleslav/Bécs/Budapest. A Škoda „szíve és motorja”, amely a cseh autógyártó minden erényét megtestesítve továbbra is sikerei alapjául szolgál – a Škoda Octacia. Az alsó-középkategória e tágas tagja piaci szegmense egyik legnagyobb térkínálatával szolgál, miközben már a középkategória technikáit és felszereltségét hozza el e piaci kategóriába. Formavilága markáns, minősége pedig a legmagasabb színvonalat képviseli, ám mindent felülmúl kiemelkedő ár/érték-aránya.

Az Octavia a Škoda „bestsellere”: bemutatkozása óta a cseh autógyártó több mint ötmillió példányt készített belőle. 2016-ban a tágas alsó középkategóriájú modell immár harmadik generációja világszerte összesen 436 ezer darabos eladásaival a Škoda teljes értékesítésének mintegy 40 százalékát tette ki. Európában 255 ezer autó talált gazdára, 4,2 százalékkal több, mint a megelőző év során.

A modellcsalád igen népes. A Limousine és a Combi mellett a terepes képességekkel rendelkező Octavi Combi Scout, a kiemelkedően gazdaságos, földgázüzemű Octavia G-TEC, valamint az RS modellek is rendelkezésre állnak, amelyek – akárcsak a további magas felszereltségű változatok – mind népszerűbbek a vásárlók körében. Az Octavia Limousine és az Octavia Combi most széleskörűen felfrissítve kezdheti meg modellciklusa második felét, s számos európai országban már 2016 vége óta megrendelhetők.

[caption id="" align="aligncenter" width="800"] A Škoda formatervezői csapata még feszesebbre rajzolta az Octavia vonalvezetését. Elejének újszerű kialakítása a szélesebb hűtőráccsal – amely kristályhatású kiegészítő fényszóróval bővült – és az új tervezésű lökhárítóban kialakított, méhsejt-mintázatú rácsozattal ellátott, még szélesebb légbeömlő nyílásokkal kifejezetten férfias és dinamikus hatást kelt, mindenkor már első pillantásra felismerhetővé téve e modelleket.[/caption]

Dizájn

A Škoda formatervezői csapata még feszesebbre rajzolta az Octavia vonalvezetését. Elejének újszerű kialakítása a szélesebb hűtőráccsal – amely kristályhatású kiegészítő fényszóróval bővült – és az új tervezésű lökhárítóban kialakított, méhsejt-mintázatú rácsozattal ellátott, még szélesebb légbeömlő nyílásokkal kifejezetten férfias és dinamikus hatást kelt, mindenkor már első pillantásra felismerhetővé téve e modelleket. Kívánságra az adaptív fényszóró-szabályzási rendszerrel (AdaptiveFront-lighting System; AFS) működő teljes-LED fényszórók is választhatók.

A LED-technikájú hátsó lámpák két változatban állnak rendelkezésre, a C-alakzatot formáló hátsó helyzetjelzők egyenletes és homogén világítási kép formájában jelennek meg. A felfrissített Škoda Octavia néhány milliméterrel hosszabb lett, hátsó nyomtávja pedig motorváltozat és hátsó felfüggesztés függvényében 20, illetve 30 milliméterrel vált szélesebbé.

Az utastér még igényesebb és funkcionálisabb, a kombinált műszeregység és a légkondicionáló berendezés kezelőfelülete enyhén átalakult. Az ajtókban extrafelszerelésként diszkrét fénycsövek szolgálnak hangulatvilágításként, színük tíz árnyalatban szabályozható.

Infotainment-rendszerek és Škoda Connect

A Škoda Octavia infotainment-berendezései immár az új generáció tagjai. A kapacitív érintőképernyők már enyhe érintésre is reagálnak, s a szériafelszereltség Swing hangrendszere kivételével minden infotainment-berendezés (extrafelszereltség) üveghatású felülettel készül. A csúcsváltozatot itt a Columbus navigációs rendszer képviseli, 9,2” képátlójú monitorral, WLAN-hotspottal és a szupergyors adatátvitelhez extrafelszerelésként LTE-modullal. Az okostelefonhoz induktív töltésű MobilBox rendelhető.

A connectivity területén ugyancsak iránymutató megoldások állnak rendelkezésre. A Škoda Connect számos új mobile online-szolgáltatást kínál, amelyek két kategóriára oszthatók: az Infotainment Online szolgáltatások az információ és a szórakoztatás, míg a CareConnect szolgáltatások a segélyhívás és a segítségnyújtás területeire terjednek ki. További online- szolgáltatások – közöttük az autó távelérésével – vehetők igénybe okostelefonról a Škoda ConnectApp segítségével.

Vezetői segédrendszerek

Az elektronikus vezetői segédrendszerek új generációja még biztonságosabbá és kényelmesebbé teszi a Škoda Octavia modelleket, a márkára jellemző módon messze felülmúlva az alsó-középkategória megszokott szintjét és széles palettával szolgálva. Az utánfutóval végzett manőverezést segítő vontatmány-asszisztens (TrailerAssist), a prediktív gyalogosvédelem (PredictivePedestrianProtection), aholttér figyelő rendszer (Blind Spot Detect), valamint a kiállási asszisztens (RearTrafficAlert) egyaránt újdonság a kínálatban, akárcsak az proaktív utasvédelmi rendszer (CrewProtectAssist) továbbfejlesztett verziója, amely a városi vészfékfunkcióval (City EmergencyBraking) kiegészített Front Assist technológiával is együttműködik. A parkolási asszisztens (Park Assist) továbbfejlesztett változatában áll rendelkezésre.

Hajtásrendszer és futómű

A motorpalettát négy TSI, négy TDI és egy CNG aggregát alkotja, bőséges teljesítményüket egyaránt kedvező üzemanyag-fogyasztással kombinálva. A teljesítménykínálat 63 kW (86 LE) és 135 kW (184 LE) között húzódik. Különösen gazdaságos konstrukció az 1,4 literes, 81 kilowattos (110 LE) G-TEC, amely földgázüzemre készült.

A manuális sebességváltó mellett csaknem minden motorhoz kapható hat- vagy hétfokozatú DSG váltómű is, az 1.8 TSI és a 2.0 TDI motor mellé pedig a Škoda összkerékhajtást is kínál. A futómű különlegessége az extrafelszerelésként rendelhető adaptív lengéscsillapítás-szabályzás (DynamicChassisControl; DCC), amellyel a vezető a Comfort, Normal és Sport üzemmódok szerint változtathatja igény szerint a csillapítás karakterisztikáját. Minden motor megfelel az Euro 6 kipufogógáz-szabvány előírásainak.

Új hajtásrendszer-kombináció a 2.0 TDI (110 kW/150 LE) erőforrás, a DSG sebességváltó és az összkerékhajtás együttese, az első olyan összkerékhajtású OCTAVIA számára, amely hétfokozatú DSG váltóművel készül.

[caption id="" align="aligncenter" width="620"] A Škoda Octavia infotainment-berendezései immár az új generáció tagjai. A kapacitív érintőképernyők már enyhe érintésre is reagálnak, s a szériafelszereltség Swing hangrendszere kivételével minden infotainment-berendezés (extrafelszereltség) üveghatású felülettel készül.[/caption]

Térkínálat és felszereltség

Térkínálata tekintetében a Škoda Octaviatovábbra is mércéül szolgál. A Limousine és a Combi utastere egyaránt 1782 milliméter hosszú, térdmagasságban 73 milliméter hátsó lábtérrel. Csomagtartójuk 590 illetve 610 literes, s a hátsó üléstámlák lehajtásával egészen 1580/1740 literig bővíthető. A Combi elektromos csomagtérajtóval is rendelhető.

A SimplyClever megoldások – amelyekből a Škoda Octavia mindig is oly sokat kínált – új ötletekkel egészültek ki: két USB-csatlakozó hátul, lehajtható asztalkák az első üléstámlák hátoldalán, a PET-palackok nyitását könnyítő palacktartó, valamint a Combi LED-technikájú és kivehető csomagtér-világítása. Nagyban növeli a kényelmet a kormánykerék fűtése és a vezetői profil választás részeként személyre szabható gyújtáskulcs.

RS modellek

A felfrissített Octavia kínálatának csúcsán két RS változat áll, a benzines 2.0 TSI és a dízel 2.0 TDI erőforrásokkal. A Limousine és a Combi kiemelkedő teljesítményszint mellett kínálja a modellsorozat jellegzetes erényeit, illetve az infotainment, a connectivity és a vezetői segédrendszerek területén egyaránt iránymutató technikákat.

Az RS modelleket szintén megújult, markáns dizájn jellemzi. Fényszóróik, ködfényszóróik és hátsó lámpáik egyaránt LED-technikájúak, dinamikájukat pedig olyan részletek emelik ki, mint a fekete hűtőrács, a markáns légbeömlő nyílások, a hátsó légterelő és a nagyméretű kipufogó-végcsövek. Az utastérben bőr/szövet (extrafelszereltségként Alcantara®) kárpitozású RS sportülések, nemesacél hatású dekorbetétek és 10 színben szabályozható hangulatvilágítás fogadja a vezetőt és utasait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában