Helyi közélet

2016.11.02. 10:42

„Szerette az egyházat”

fenyvesi

A fenti címmel nyílt meg a 2009-ben elhunyt, Magyar Örökség- és Pro Ecclesia Hungariae-díjas Ozsvári Csaba ötvösművész, a magyar és a nemzetközi egyházművészet emblematikus alakja emlékére rendezett kiállítás a napokban, Szécsényben. 

Szécsény. A római katolikus templom folyosóján a művész alkotásairól készült fotók láthatók, valamint olvasható hitvallása a művészetről és a hitéletéről. A ferences kolostor emeleti galériájában pedig az alkotó ötvösmunkáit csodálhatják meg a látogatók, egészen december végéig.

Ozsvári Csaba 1963-ban született Budapesten. Művészeti tanulmányait a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában kezdte, majd az Iparművészeti Főiskola Ötvös Tanszékén fejezte be, 1987-ben. Diplomamunkájában a csempeszkopácsi római katolikus templom domborműves kapujának megtervezésére és elkészítésére vállalkozott. Ezen alkotása napjainkban az ottani helytörténeti múzeumban látható.

[caption id="" align="aligncenter" width="1259"] Ozsvári Csaba özvegye, Ramocsai Imri is megjelent a kiállítás megnyitóján[/caption]

Szinte kizárólag egyházi ötvösmunkákat készített: kereszteket, misekönyv-borítókat, pásztorbotokat, tabernákulumokat, kelyheket és monstranciákat. A szentkúti körmeneti kereszt – amely a kiállításon is látható – ugyancsak az ő munkája. Művei hazánk számos templomában, kolostorában megtalálhatók, de határainkon túl is, például a Vatikánban és több országban.

A legismertebb alkotása az a misekönyv-borító, amelyet a Magyar Katolikus Egyház ajándékozott II. János Pál pápának, a néhai egyházfő 1991-es magyarországi látogatása alkalmából. Ezt a kiemelkedően szép alkotást ma is használják a nagy vatikáni ünnepeken.

Ozsvári Csaba – 46 éves korában, 2009-ben bekövetkezett – halála előtt néhány hónappal személyesen adta át az általa készített keresztet XVI. Benedek pápának. Művészetében az egyetemes kereszténység értékeinek jellegzetes, gazdag formavilágú megfogalmazásában hirdeti Isten dicsőségét. Sajátos, egyéni stílusa az ősi magyar ötvösművészet jegyeit is magán viseli.

Nagyon sokan megjelentek a kiállítás ünnepélyes megnyitóján, ahol Csongor atya plébános köszöntötte a vendégeket, mások mellett az elhunyt feleségét, aki több anyaggal is hozzájárult a tárlat megvalósításához. Az esemény filmvetítéssel kezdődött, amely bemutatta Ozsvári Csaba életét, munkásságát. Megszólalt benne maga az alkotó is, aki többek között azt mondta: „Hívő emberként Isten közelségére vágyom. Társaságát keresem a szentmisében, imádságban, a családban, a mindennapi munkámban, amikor az ábrázoló témában, vagy liturgikus tárgyakban újra meg újra meg kell élnem személyes kapcsolatomat Istennel”.

Ozsvári Csaba 1990-ben kötött házasságot Ramocsai Imrivel. Öt gyermekük született. A kiállítás megnyitóján Gábriel atya beszélgetett az özveggyel. A dialógus egyértelműen rávilágított a művész Istenhez való kötődésére, családszeretetére, a művészet iránt érzett elhivatottsága. A beszélgetés során többek között azt is megtudhatták a jelenlévők, hogy a néhai alkotó kedvenc olvasmánya XVI. Benedek pápa írása volt, s esténként feleségével együtt hallgatta a vatikáni adót.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia posztumusz Pro Ecclesia Hungariae-díjat adományozta Ozsvári Csabának, amelyet 2009. december elsején Erdő Péter bíboros adott át a művész özvegyének. 2013-ban posztumusz Magyar Örökség-díjat kapott.  A lelkiség csoport – amelyhez tartozott – kezdeményezte boldoggá avatását.

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában