Helyi közélet

2016.11.02. 10:52

„Magyar est” Nowy Targon

fenyvesi

A magyar-lengyel barátság jegyében rendezték meg a közelmúltban Dél-Lengyelországban, Nowy Targon az immár hagyományosnak nevezhető „Magyar estet” a város közkedvelt, nívós vendéglátóegységében, a „Gorál Kocsmában”.

A rendezvényt a Salgótarjáni Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat dr. Egyed Ferdinánd elnök vezetésével hozta létre, de segítséget nyújtott és küldöttségével részt vett az eseményen a Salgótarjáni Szlovákok és Barátainak Köre, valamint Mihálygerge polgármesteri hivatala is.

A „Gorál Kocsma” tulajdonosa és stábja biztosította a helyszínt és a méltó körülményeket. A szervezők munkájának köszönhetően minden készen állt a sikerre: az ételek elkészültek, a zenészek megérkeztek, felhangolták eszközeiket, gyönyörűen meg volt terítve, a csinos felszolgáló lányok sürögtek-forogtak.

[caption id="" align="aligncenter" width="1200"] A salgótarjáni Tücsök népzenei együttes remek hangulatot teremtett muzsikájával[/caption]

Sok kedves lengyel vendég is érkezett, jó néhányan már többedszerre vettek részt a „Magyar esten” és jó ismerősként, barátként üdvözölhettük őket. Sok lengyel fiatal is érkezett és nagy asztaltársaságokat alkottak a teremben. Dr. Egyed Ferdinánd és lengyel partnere pohárköszöntőkkel nyitotta meg a rendezvényt. Közben a salgótarjáni Tücsök népzenei együttes remek hangulatot teremtett muzsikájával.

A vacsora halászlé, főtt-füstölt csülök házi kolbásszal és téli szalámival színesítve, marhalábszárból pörkölt tarhonyával körítve. Kiegészítőnek 8-10 lengyel salátaféleség állt rendelkezésre.

Majd eljött a táncok ideje. A Tücsök és a Gorál népzenei együttes először felváltva, majd egyesülve, igazi örömzenével biztosította a jó hangulatot. Eleinte óvatoskodva egy-egy páros kezdett el táncolni, majd felbátorodva a többiek is a magyar, lengyel és szlovák népzenékre.

A jó hangulatnak köszönhetően körtáncok alakultak és „vonatozás” is volt. Egy-egy tüzesebb lengyel hölgy fel-felkért egy-két magyar urat közös, baráti csárdásozásra. A lengyel fiatalok néhány párosa igazi fergeteges, már-már művészi színvonalú produkcióval kápráztatta el a jelenlévőket.

[caption id="" align="aligncenter" width="1200"] A Gorál népzenei együttes is mindenki megelégedésére húzta a talpalávalót[/caption]

Éjfélkor meghatódva köszöntünk el lengyel barátainktól. A színvonalas rendezvény méltó módon mélyítette el a magyar-lengyel barátságot, és ismételten elősegítette egymás kulturális és gasztronómiai szokásainak megismerését.

A nowy targi utazás remek alkalmat nyújtott a Salgótarjáni Szlovákok és Barátainak Köre tagjai számára szakmai tapasztalatok szerzésére is. Útba ejtettük először Úrvölgyet (Spanja Dolina), ahol tanulmányozhattuk és megismerhettük a település ércbányászati-, s az ahhoz kapcsolódó építészeti emlékeket. Még aznap felkerestük a Nyugati-Tátra turisztikai központjának számító Bölényfalvát (Zuberec), amelynek skanzenjében megcsodálhattuk a XIX. századi szlovák és gorál népi építészet remekeit. Nagy élmény volt az előző napokban esett mintegy 30 centis hó, amit téli előzetesként értékeltünk.

A bialy dunajeci Kubik panzióban levő szállásunkról felkerestük a novy targi „lengyel piacot”, délután pedig kellemes sétát tettünk a közeli Zakopane elbűvölő a forgatagában. Hazafelé megálltunk egy emlékezetes késmárki sétára, majd a ma már Poprádhoz tartozó Szepesszombat igényesen felújított régi városközpontját tekintettük meg.

Egy igazán szép programnak voltunk részesei. Köszönet érte!

Bodrogi László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában