Helyi közélet

2016.09.17. 03:56

Felminősítés - Befektetési sávba emelte a magyar államadós-besorolást a Standard & Poor's

fenyvesi

Visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást pénteken a Standard & Poor's, elsősorban a magyar gazdaság markánsan javuló költségvetési, külső fizetési és növekedési mutatóival indokolva a lépést.

London-MTI. A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósságának osztályzatát az eddigi "BB plusz/B" szintről "BBB mínusz/A-3"-ra emelte. A "BBB mínusz" devizaadós-besorolás a befektetésre ajánlott kategória alapszintje. Az S&P pénteki döntése azt jelenti, hogy az intézményi befektetők szempontjából Magyarország ismét befektetésre ajánlott szuverén adós. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós osztályzatát befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem, és egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings már májusban átsorolta a befektetési ajánlású osztályzati sávba a magyar államadósságot.

Orbán: a magyar embereket illeti az elismerés

Magyarország felminősítése mögött a magyar emberek több éven át tartó megfeszített munkája van, így az elismerés is elsősorban őket illeti - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Standard & Poor's döntéséről pénteken Pozsonyban.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Orbán Viktor miniszterelnök megérkezik az Európai Unió tagországai vezetőinek nem hivatalos csúcstalálkozójára Pozsonyban 2016. szeptember 16-án. (MTI/AP/Ronald Zak)[/caption]

A kormányfő az informális EU-csúcsot követő sajtótájékoztatóján kérdésre közölte: korábban "faarccal" fogadták a leminősítést is, mert hitték, hogy a gazdaság megújítását szolgáló politika meghozza az eredményét, és majd lesznek felminősítések is. Ez most bekövetkezett, és a magyar emberek nagyon sokat dolgoztak azért, hogy a külvilágnak is nyilvánvaló legyen, hogy Magyarország jó befektetési célpont - mondta Orbán Viktor.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában