Helyi közélet

2016.09.18. 05:53

Csakis a Dacia! – Évtizedes szenvedély

fenyvesi

Bacskai Balázs több mint tíz éve „Dacia gyűjtő”. Ez annyit takar, hogy szinte minden megtalálható nála, – a korabeli könyvektől egészen a hamutartóig, – ami ehhez az autótípushoz kapcsolódik.

Salgótarján-Zagyvaróna. Bacskai Balázs lapunk kérdésére elmondta, hogy honnan is jött neki ez az ötlet: nagyon sokat jártak Erdélybe fellépni, és ott rengeteget utaztak Daciával. Ő maga is vezetett ilyen kocsit, azért tetszett meg neki, mert amilyen egyszerű, olyan nagyszerű volt. Kiemelte, hogy soha sehol nem hagyta őket cserben. Maga a Dacia Románia autóiparában a legismertebb típus volt, ennek ellenére sokan nem kedvelték. Megjegyezte, hogy a régebbi típusúakat 1969-től gyártották, egészen 2004-ig.

Gyűjteményében a Dacia autótípussal kapcsolatos dolgok találhatók. Korabeli könyvek, kiadványok, plakátok, plakettek, kitűzők, valamint hamutartók is, a legkorábbi darabok 1969-től. Szomorúan mesélte, hogy volt egy Daciája is, amit elloptak. Azonban ő nem adja fel régi álmát, szeretne ismét vásárolni egyet. Egyrészt azért, mert akkor lenne teljes a gyűjteménye, másrészt pedig úgy lenne az izgalmas, ha bemutatná magát az autót is. Kérdésünkre elmondta, hogy több mint tíz éve kezdte a gyűjtést, a jövőben is folytatni szeretné.

Kis helyiségben kezdődött ez az egész hóbort, de mára már azt kinőtte. Örömmel mesélte, hogy a közeljövőben tervez egy kiállítást is, Balassagyarmaton. Végezetül elmondta, hogy nagyon fogynak az utakról ezek az autók, már kevés van belőlük. Az áruk viszont annál magasabb, akad olyan régebbi típusú Dacia is, amiért akár egymillió forintot is elkérnének!

Gerhát Karina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában