Helyi közélet

2016.08.16. 09:32

Fabatkával fizettek a falunapon

fenyvesi

Az idei rendezvény, ami egyben a Palóc Ízek Fesztiválja is volt, szombaton reggel 8 órakor az evangélikus templomban tartott ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét. Ezután a három éve teljesen felújított könyvtár épületében közös reggelire várták a falunapra érkezőket.

Erdőkürt. Az épület mellett felépített szabadtéri színpadon elsőként a helyi gyermekek zenés meseműsorára került sor, miközben a könyvtárépület mögötti parkos terület egyre jobban beépült, benépesült. A különféle portékákat kínáló vásározók standjai mellett ezúttal tucatnyi főzésre vállalkozó csoport is belekezdett a délidőig tartott serénykedésébe.

Az eseményre délelőtt kilátogató vendégek között volt Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője, Vida Ottó Kolozs ezredes, a Pásztói Rendőrkapitányság vezetője, Vass Miklós a  Nógrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége megyei elnöke és Tóth Melinda a polgárőrök térségi koordinátora is.

A színpadon déli harangszóig fellépők közül kiemelkedett a sztárvendég, Magyar Rózsa nótaénekes műsora, melyet ezúttal vastapssal jutalmaztak a nézők.

Idén egyébként úgy döntött a falunapi eseményt lebonyolító községi, illetve szlovák önkormányzat, hogy nem hirdetik meg a szokásos falunapi főzőversenyt, helyette bevezetik a helyben készített palóc és szlovák ételek kóstolásának a lehetőségét, melyre ezúttal Erdőkürti Fabatka – egy Fabatka: 200 Forint – néven kóstolójegyet adtak ki.

Így ebédidőben mindenki saját szájíze szerint választhatott magának, többek között toroskáposztát sztrapacskát, pörköltet, chilis babot, lángost és talán legnagyobb slágerként palacsintát, amelynek elkészítésére a nagy forgalom miatt olykor várni kellett.

Az erdőkürti falunap délután a Holló Lovasudvar fiatal lovasai által tartott remek bemutatóval indult. A részvevők, Holló László, Kiss Dóra, Balla Lívia,Fehérvári Péter,Szabó Bence tagja annak a megyében talán egyedülálló lovas  polgárőrcsapatnak is, ami a községben, illetve annak külterületén, szükség esetén lóháton teljesít szolgálatot. Az egész napos rendezvény felügyeletét a helyieken kívül a pásztói járásból meghívott társzervezetek polgárőrei biztosították

A lovasok mellé kitelepült Palóc Mentőcsoport is: egy nagy nyárfa törzsére, legalább 15 méternyi magasságában építette fel azt a kötélpályát, amit a bátrabbak, közöttük elsőként egy fiatal helyi anyuka, később a gyermekek is kipróbálhattak.

Mindeközben a könyvtárban egy nagy videó kivetítőt igénybe véve nyitották meg az éppen ebben az évben 40 éves helyi Nefelejcs óvoda történeti kiállítását. Az épület másik helyiségében a színpadi teremben ez idő tájt kezdődött meg az asztalitenisz verseny, egy másikban pedig a sakkozók küzdöttek meg egymással.

Kint az udvar színpada előtti padsorok 14 órára a falunap hivatalos megnyitására, igencsak megteltek. Újabb vendégek érkeztek, közöttük több környékbeli település vezetője, így Maczó László Bér, Borbély Gábor Buják, Berkes Balázs Egyházasdengeleg polgármestere, valamint Zsiga Tamás, a Pásztói Járási Hivatal vezetője.

A Himnusz eléneklését követően Szebenszkiné Palik Katalin polgármester tartotta meg ünnepi beszédét, nyitotta meg hivatalosan is a falunapot.

– Az ünnepek kiszakítanak minket a fárasztó hétköznapokból és arra késztetnek  bennünket, hogy megemlékezzünk a régmúlt történésekről, eseményekről és erőt gyűjtsünk a folytatásra.

Az ünnepek élményt jelentenek az életünkben, a gondolatok megfogalmazására ösztönöznek minket. Ilyen ünnep ez mai is, hisz óvodánk éppen most ünnepli fennállásának negyvenedik évfordulóját.

A polgármesterasszony ezt követően bővebben is szólt az elmúlt négy évtized óvodával kapcsolatos eseményeiről. Beszédének végén könnyeivel is küszködve, arra kérte a jelenlévőket, gyújtsák meg közösen az emlékezet gyertyáját, azokra emlékezve, akik már nem élhették meg ezt a mai napot. A gyertya meggyújtása és a kegyelet virágainak elhelyezése közben Demjén slágere hangzott fel: „Mindazokért, kiket nem láttunk már régen, Akik velünk együtt ünnepelnek az égben . Mindazokért egy-egy gyertya égjen.”

A szívbemarkoló esemény után kezdetét vette a kulturális műsorok sokasága. A helyi óvodások előadását követően a műsorközlő megkért minden óvodapedagógust, óvodai dolgozót és azt is, aki az elmúlt négy évtized során a Nefelejcs óvodába járt, alkossanak egy kis vonatot és kanyarogjanak fel a színpadra. Ez, mint kiderült, nem is lett olyan kicsi, ugyanis a hosszú sorokban színpadra felkígyózók száma bizony megközelítette a százat. Köszöntésük után a helyi iskolások „tiroli pofozkodós” táncos műsorát tekinthették meg a falunapra kilátogatók. A színpadról most sem hiányzott a pásztói járás településeinek falunapi eseményein rendszeresen fellépő egyházasdengelegi Táncoló Talpak ifjúsági néptáncegyüttes, akiknek műsorát ezúttal is tapsvihar kísérte. Továbbiakban a gyönyörű népviseletes ruhába öltözött Zornica bolgár néptáncegyüttes előadása vívta ki a helyiek elismerését, de ebből ugyancsak kijutott Bohács István aranykoszorús nótaénekesnek is.

Egy rövid időre megszakítva a zenei előadásokat, hirdették ki napközbeni sportversenyek eredményeit, majd az acsai Csibaj banda muzsikusai lepték el a színpadot. Őket a Tűzfészek Tűzzsonglőr Társulat produkciója követte, utánuk a Gregus Anikó és Dobrozemszky Gábor által nyújtott zene kíséretében az idei erdőkürti falunapot egy éjszakába nyúló bál zárta.

Cz.Z.J.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában