Helyi közélet

2016.07.24. 03:45

Tízévesek lettek a pikáns ízek bajnokai

fenyvesi

A Duci Csapat 2006-ban alakult meg. A közelmúltban ünnepelték fennállásuk jubileumi, azaz tízedik évfordulóját. Tevékenységünk legfőbb célja az elfelejtett magyar konyha kutatása, továbbá községük hagyományos, kulturális eseményei, valamint a palóc ízek bemutatása országszerte és külföldön egyaránt. Évente közel 40 rendezvényen, főzőversenyen vesznek részt, de járják az országot különböző gasztroturisztikai vendégként is. 2008-ban a Magyar Nemzet Gasztronómia Szövetség Észak Bükki szervezet tagjai lettek, még hivatalosan bejegyzett egyesületéé 2011. január 16-án váltak.

Karancslapujtő. Most pedig tekintsünk vissza az elmúlt tíz évre, és nézzünk meg, hogy hogyan is alakult az egyesület élete, mik voltak a legszebb és legnagyobb események a csapat életében?! Czakó Zoltánné, a Duci Csapat Egyesület elnöke lapunknak örömmel mesélte, hogyan is kezdődött az ő sikertörténetük. Olykor saját maga is annyira meghatódott a visszaemlékezéstől, hogy örömkönnyeket is láthattunk szemében.

A történetük tehát 2006-ban indult. Felkérést kaptak egy hatalmas rendezvényen arra, hogy készítsenek el öt katlan töltött káposztát. Ez elsőre nagyon nagy feladatnak tűnt a számukra, de nem riadtak meg és este nyolc órától másnap reggel fél kilencig 1 mázsa 20 kilogramm darált húsból, mintegy 1700 darab töltött káposztát készítettek el. Csapatként ez volt az első közös munkájuk, és innen indult el az ő történetük is.

[caption id="" align="aligncenter" width="777"] A pikáns ízek és a mérhetetlen jókedv magasra repítette a Duci Csapatot. Képünkön Czakó Zoltánné, az egyesület elnöke (Fotó: Hüvösi Csaba)[/caption]

Ezt követte az eresztvényi főzőverseny, ahonnan először együtt, közösen elhozták az aranyérmet. Ezek után senki és semmi nem állíthatta meg őket, rendezvényről rendezvényre kapták a meghívásokat, amit ők örömmel fogadtak. A csapat a kezdetek kezdetén öt főből állt, közülük a mai egyesületben sajnos már csak ketten maradtak. Az egyik a már fent említett Czakó Zoltánné, a másik pedig Pintér Éva alelnök.

Aggodalomra azonban semmi ok, ugyanis azóta az egyesület ötven főre bővült, mindig volt, aki csatlakozott hozzájuk. A csapat elnöke elmondta, hogy nem kellett toborozni a tagokat. Ahogy egy-egy rendezvényről, versenyről hazatértek, látták a többiek, hogy milyen jó a közösség, az élmények elmesélése után pedig magától értetődő volt, hogy csatlakozzanak hozzájuk. A legfiatalabb tagjuk 18 éves, a legidősebb pedig 80 esztendős. Az utóbbit Baksa Tiborné, Bözsi néninek hívják, aki kora ellenére a csapat egyik legaktívabb tagja. Időnként, amikor nem tud ellátogatni egy-egy eseményre, mindenki őt keresi, mert annyira meghatározó személyisége a Duci Csapatnak. Az ötven főből azonban csak hat ember az, aki a főzőcsapatot alkotja.

Nagyon ritka, amikor egy eseményen csak hatan jelennek meg. Az egyesület tavaly kapott egy kisbuszt, amivel mindenhová mennek, ez kilenc személyes. Sokszor azonban ez sem elég, plusz autókkal és nagyobb buszokkal is mennek rendezvényekre. A csapatnak nyolc férfi és negyvenkét női tagja van.

Czakó Zoltánné elmondta, hogy a csapat első öt versenye nagyon meghatározó volt a számára, természetesen a többi is, de az első élmények mindig a legszebbek és egyben egy életen át felejthetetlenek is. A kezdetek kezdetén a pestiek meghívták őket a „Mangalica-fesztiválra”, ahol nagy sikert arattak és talán már mondani sem kell, hogy onnan is elhozták az aranyérmet. A fent említett fesztiválhoz kapcsolódóan volt talán az egyik legnagyobb élményük. Akkoriban ment ugyanis a TV Taxi elnevezésű műsor. Ennek kapcsán beültették őket egy autóba, körbevitték a Hősök terén, valamint annak környékén és közben ők interjút adtak. Elmondásuk szerint ők is és az interjúztató is rengeteget nevetett. Ugyanis a tagok a helyi szokásokhoz híven ott sem hazudtolták meg magukat és palócosan beszéltek, ami a pestiek számára nagyon furcsa volt és egyben szórakoztató is volt.

A továbbiakban is így ment ez hétről hétre és rengeteg versenyre látogattak. Czakó Zoltánné azt is elmondta lapunknak, hogy a „Park Party” elnevezésű rendezvényt is az egyesületük hozta létre. Idén hatodik alkalommal rendezték meg a nagy sikerű eseményt, amin közel 4000 vettek részt. Ez úgy jött létre, hogy előtte már ők falunapokon főztek, azt gondolták, hogy az étel az, ami összehozza az embereket. Ezért úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy külön rendezvényt, ami a főzésről, az ételekről és természetesen kicsit a versengés szelleméről is szól. Minden év májusában tartják meg ezt, amin helyiek és távolabbról érkezők is egyaránt rengetegen vesznek részt.

Azt is megtudtuk, hogy a közelmúltban a csapat nagy bulival ünnepelte meg fennállásának tízedik évfordulóját, ami természetesen érthető. Ott sem volt hiány finomabbnál finomabb ételekből és természetesen a mindig jellemző jókedvből. A 70 fős rendezvény nagyon jól sikerült és szintén egy felejthetetlen élmény maradt a Duci Csapat számára. Továbbá azt is megtudtuk, hogy az egyesület saját finanszírozási forrásból működik, nincsenek anyagi támogatóik. Az elnök két nevet emelt ki – Nagy-Czakó Kitty és dr. Musztács László –, akikre mindig és minden körülmények között számíthatnak, valamint nagyon sokban segítik a csapat munkáját. Arra a kérdésünkre, hogy mi az, ami szerintük őket a magasba repítette, az alábbi választ kaptuk. A pikáns ízek, a higiénia és a mérhetetlen jókedv.

A továbbiakban is sok örömöt, aranyérmet, és nagyon sok hosszú együtt töltött évet kívánunk a Duci Csapatnak.

Gerhát Karina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában