Helyi közélet

2016.07.07. 06:58

Szondi Várjátékok Drégelypalánkon

fenyvesi

Drégelyvár 1552. évi ostromára és Szondi György várkapitányra emlékeznek szombaton a Nógrád megyei Drégelypalánkon, ahol hadijátékokkal és középkori forgataggal várják a látogatókat - tájékoztatta az MTI-t a művelődési ház igazgatója kedden.

Pásztor Ildikó elmondta: Drégely váránál délelőtt hadijátékokat rendeznek, felidézve azt a napot, amikor Ali pasa 1552. július 6-án több mint tízezer főnyi seregével megkezdte a vár ostromát. Szondi György és 146 főből álló serege megpróbált ellenállni, de rövid, öldöklő harc után a vár elesett.

A Bajvívó Magyarok Hagyományőrző Egyesület tart viselet-, ágyú- és fegyverbemutatót, párbajt és ostromot a várnál, amely az Országgyűlés határozata alapján 2012-től történelmi emlékhely. Délután a vár alatti Sáferkúti tisztáson kezdődik meg a középkori forgatag. Történelmi harci bemutatók, íjászat, kézműves kirakodóvásár, az Apródok udvarában történeti játszóházi foglalkozások várják az érdeklődőket Drégelypalánkon. A Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központban az irodalomtörténeti kiállítás mellett bemutatatják a régészeti leletek tárát, a tájszobát és a pajtát, és levetítik a Szent sírhely és a Szondi legendája című filmeket. Előbbi Drégelyvár történetét, utóbbi a vár ostromát örökíti meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában