Helyi közélet

2016.07.20. 04:33

Színvonalas lesz a muzsikus tábor

fenyvesi

Közel két héten keresztül a klasszikus muzsika országos fellegvára lesz Balassagyarmat. Ma nyitja meg kapuit, és egészen július utolsó napjáig tart a „Zene határok nélkül” címet viselő nemzetközi muzsikus tábor és fesztivál, amely amellett, hogy számos tehetséget és ismert művészt csalogat az Ipoly partjára, kellemes élményekkel, koncertekkel kedveskedik az értő közönségnek.

Balassagyarmat. A tábor, és egyben a házigazda Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Ember Csaba a nyitány előtt számolt be, afféle kedvcsinálóként, mire is érdemes figyelni az elkövetkező tizenkét nap során.

– Legelőször is azzal kezdeném, hogy hazai és nemzetközi zenei körökben töretlen a népszerűsége a táborunknak, már csak azért is, mert minden esztendőben igyekszünk biztosítani a megfelelő színvonalat mind a tanári gárda, mind a hangszeres előadók, fellépők tekintetében. Tizenegy országból köszönthetünk zenei tehetségeket, idén Mexikóból és Argentínából is van növendékünk – mondta felvezetőként Ember Csaba.

[caption id="" align="aligncenter" width="620"] MUSIC CAMP: Miranda Liu visszatérő vendég a muzsikus táborban[/caption]

Az igazgató hozzátette, a tábor és fesztivál alapfelépítése megmarad, de azért terveznek némi változtatásokat. Ezek egyike, hogy a közönség körében felettébb kedvelt és komoly létszámú hallgatóságot vonzó, július 29-i zenekari estre nem a tábor hangszeres növendékeiből tevődik össze a kórust kísérő együttes, hiszen a fiatalok nem bírnak párhuzamosan összpontosítani a tanulásra és a koncertre való felkészülésre. Így a Váci Szimfonikus Zenekar Farkas Pál karmester vezényletével érkezik e „feladat” teljesítésére.

– Nagy örömünkre szolgál, hogy ismét a diákjaink és a fellépőink között fogadhatjuk az amerikai Miranda Liu hegedűművészt, aki Kökény Eszterrel együtt nemrégiben Lettországban nyert szóló-versenyt – ajánlott még kivételes szórakozást ígérő eseményt az igazgató: – Nagy megtiszteltetés, hogy ők most nálunk együtt adnak koncertet, amit július 22-én, este hét órától láthat a művészeti iskola épületében a közönség. A balassagyarmati származású zongoraművész-zeneszerző Baráz Ádám nem csupán partnerével, Elisa Fusto-val ad elő kétkezes zongorajátékot (július 26-án, este héttől), hanem a zenekari est keretében lesz legújabb művének ősbemutatója, amelyet a közelmúltban elhunyt kiváló énekművész, táborunk egykori tanára, Keönch Boldizsár emlékére szerzett. Ugyanezen az estén Eckhardt Gábor Liszt Ferenc A-dúr zongoraversenyét játssza majd. Természetesen nem marad el a Weiner Leó tiszteletére rendezendő kortárs hangszeres előadói verseny július 23-án, másnap pedig Mohorára, a Tolnay Klári Emlékházba látogatunk egy koncert erejéig.

Ember Csaba hozzáfűzte, a tábor tanári karát többek között olyan neves személyiségek alkotják, mint Perényi Eszter és Banda Ádám hegedűművészek, Déri György gordonkaművész, Klenyán Csaba klarinétművész és vállalta az oktatást Tokody Ilona Kossuth-díjas operaénekes is.

A július 29-én, pénteken este hét órakor kezdődő zenekari estre várható telt ház miatt a szervezők úgy döntöttek, hogy a régi vármegyeházán tartandó eseményre kedvezményes áron (ezer forintért) elővételben is vásárolhatóak jegyek.

Hegedűs H.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában