Helyi közélet

2016.07.27. 07:06

Siker az Anna-bál prímásversenyén

fenyvesi

Második alkalommal rendezték meg Balatonfüreden az Anna-bál népzenei prímásversenyt. A magas színvonalú, kétnapos viadalra az ország szinte minden részéről érkezetek hegedűsök, már-már nemzetközi jelleget öltött a verseny, hiszen a Felvidékről, a Délvidékről és Erdélyből is jöttek virtuózok. A megmérettetésen részt vett a salgótarjáni ifj. Gelencsér János, a népszerű Dobroda zenekar prímása is.

 

Salgótarján. – Igen magas színvonalon folyt a vetélkedés, kivétel nélkül jó hegedűsökkel kellett „megküzdenem” – említi ifj. Gelencsér János. – Előtte kicsit még nyaraltunk a párommal és édesanyámmal, így oldott hangulatban kezdtem a versenyt. Egy kötelező és egy szabadon választott összeállítást kellett játszanunk. Két kötelező közül lehetett választani: az egyik a felső-Tisza-vidéki szatmári prímások egyikének játéka, a másik pedig kalotaszegi volt. Én az előbbit választottam, így a szabadon választott szám csak erdélyi lehetett, és az észak-mezőségi ördöngösfüzesi Mezei Ferenc „Pikili” hegedűjátékát választottam. A versenyben az első helyen Fazakas Levente, a másodikon Cseh Tamás, a harmadikon Danhauser Pál végzett. Különdíjat kapott ifj. Gelencsér János, Cseszák Zsombor és Király Miklós.

– Köszönetet mondok a Magyar Állami Népi Együttes zenekarának, akik a kiváló zenei kíséretet biztosítottak – folytatja a fiatal muzsikus. – Öt év alatt négy prímásversenyen vettem részt, amelyeken kétszer harmadik, egyszer negyedik helyezést, egyszer különdíjat nyertem. Főként tapasztalatszerzés végett érdemes ezekre az alkalmakra járni, mert mindig jó szembesülni azzal, hol tartok az utamon. Ifj. Gelencsér János elmondta, hogy a kétnapos versenyen nagyon jól érezte magát. – Jó volt muzsikálni! – teszi hozzá. – Egyik barátom mondta, és ez is járt a fejemben, mielőtt belezendítettem a szatmári friss csárdásba: „ne érdekeljen, hogy díjazott leszel-e. Szeresd, és élvezd a zenét”! – ebben a tudatban muzsikáltam mindkét napon, és ezek a szavak mindig ott fognak csengeni a fülemben. Sokat jelentett számomra az is, hogy a családom egy része, a párom és édesanyám velem volt, belőlük is erőt merítettem. Mint az ifjú prímás elmondta, nem maradt sok ideje ünnepelni, hiszen ahogy hazaértek, már másnap újra várta a munka, hiszen a zenekarával, a Dobrodával folyton van min tevékenykedniük. – Sok a munka, augusztusra el kell készítenünk megrendelésre egy újabb – de soron kívüli – lemezt, ám ez még maradjon egyelőre meglepetés! – említi a muzsikus. – Közben állandóan úton vagyunk, az ország különböző pontjain játszunk, határon túl is elég gyakran. Az elkövetkezendő időszakban több koncert lesz, így a legújabb albumunkat, a Fülbevalót tudjuk még ismertebbé tenni. A folyamatos fellépések mellett készülni kell a jubileumi lemezünkre is, melyet jövő évben tervezünk megjelentetni, hiszem zenekarunk jubilál – tízéves lesz. Mint megtudtuk, a Dobroda zenekar ellátogat Jászberénybe, a Csángó-fesztiválra, Kapolcsra, a Művészetek Völgyébe, majd Balassagyarmaton, a Palóc Hagyományéltető Napon lépnek fel. Az augusztust a IV. Palóc Világtalálkozóval kezdik, majd Gyöngyösön, a Gyöngy Fesztiválon adnak népzenei kíséretet. A hónap végén Felvidékre látogatnak a füleki Rakonca táncegyüttessel. – A zenekaron kívül is sok a teendő, nyár elején államvizsgáztam a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, így most mar hivatalosan is népi vonós tanár vagyok – említi. – A Zeneakadémiát valószínűleg még folytatom, hiszen a tanári kar arra ösztönzött, hogy a népi cimbalom mesterképzést is végezzem el. A felvételi erre június végen volt, még várom az eredményt, és majd aszerint kell alakítanom a következő tanévet, hisz második évemet kezdem az egri Farkas Ferenc Zeneiskolában mint népi hegedű-, bőgő- és cimbalomtanár. A zene, ami már kiskorom óta meghatározza az életemet, továbbra is erőt ad és táplálkozhatom belőle.

B. R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában