Helyi közélet

2016.07.07. 07:39

Peking felszólította Washingtont

fenyvesi

Peking figyelmeztette Washingtont, hogy ne avatkozzon bele a szuverenitást érintő dél-kínai-tengeri vitás területi kérdésekbe - derült ki a Vang Ji kínai külügyminiszter és amerikai kollégája, John Kerry közötti telefonbeszélgetésről megjelent csütörtöki kínai híradásokból.

Peking. Vang a Hszinhua kínai hírügynökség szerint emlékeztette Kerryt az Egyesült Államoknak arra az ígéretére, hogy nem foglal állást a szuverenitással összefüggő vitás kérdésekben, egyúttal óvatosságra intette Washingtont.

A kínai diplomácia vezetője ismételten kijelentette, hogy kormánya nem fogja elfogadni a hágai székhelyű Állandó Választottbíróság (PCA) jövő hét elején nyilvánosságra kerülő döntését a Fülöp-szigetek által benyújtott keresettel kapcsolatban. A külügyminiszter "komédiának" nevezte az eljárást, amelynek szerinte véget kell vetni. Mint fogalmazott, a döntéstől függetlenül Kína "határozottan meg fogja védeni törvényes tengeri jogait és szuverenitását saját területe felett". Manila beadványát az ENSZ Tengerjogi Egyezményére (UNCLOS) hivatkozva fogalmazta meg és a nemzetközi előrejelzések szerint több kérdésben pozitív válaszra számíthat. Az Egyesült Államok, amely nem ratifikálta az UNCLOS-t, különböző csatornákon többször is kifejezésre juttatta, hogy nincs ínyére Peking határozott fellépése a térségben, és egyrészt azt hangoztatja, hogy ragaszkodik a szabad hajózhatóság nemzetközi jogához, másrészt biztosította szövetségeseit, köztük Manilát, hogy adott esetben nem hagyja őket magukra. A washingtoni külügyminisztérium megerősítette a hírt Kerry és Vang beszélgetéséről, de Gabrielle Price szóvivő elhárította, hogy részleteket közöljön a "diplomáciai magánbeszélgetésről". Csütörtöki hírek szerint amerikai hadihajók fokozták járőrözéseiket olyan vitatott területek mentén, amelyek jelenleg kínai fennhatóság alatt állnak. Három romboló hajózik a Spratly/Nansa-szigetcsoport térségében és a Fülöp-szigetekhez közeli Scarborough zátony közelében, amelyet kínaiul Huangjan-szigetnek neveznek. A USS Ronald Reagan repülőgép-hordozó és köteléke a múlt héttől ugyancsak a Dél-kínai-tengeren van mozgásban. A Spratly-szigetek közül jelenleg Vietnam 29 szigetet, sziklazátonyt és homokpadot felügyel, Tajvan egyet, a legnagyobbat. Malajzia 3 szigetet birtokol, míg a Fülöp-szigetek, amely a szigetcsoport nagyobb részére igényt tart, eddig 8-at foglalt el. Brunei egy viszonylag kis területet tart a sajátjának, de azt nem vette birtokba. Kína 7 zátonyon, szigeten van jelen. Peking történelmi alapon igyekszik a területek feletti rendelkezésre jogot formálni. Azt állítja, hogy az 1970-es években "néhány ország" törvénytelenül foglalt el több tucat zátonyt, illetve szigetet, s emiatt keletkeztek a területi viták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában