Helyi közélet

2016.07.28. 02:47

Mátraalja 2.0: újdonságokkal „újratöltve”

fenyvesi

Nem csupán a helyszín – a festői környzetben fekvő szécsényi várkert –, de a riói olimpia is szolgál újdonsággal az idén, augusztus 5-7. között második alkalommal megrendezendő Mátraalja fesztiválon. De hogyan ? Erre is választ adtak a szervezők a rendezvényt „beharangozó” tegnapi sajtótájékoztatón.

Szécsény. Tóth Péter főszervező emlékeztetett: az első Mátraalja fesztivált tavaly Pásztón rendezték meg, és a siker okán már akkor a folytatásban gondolkodtak.  A kelet-nógrádi város vezetőjével azonban erre az évre nem sikerült megegyezni, így – noha az ottani képviselő-testületből sokan támogatták a rendezvény pásztói megtartását – a helyszínváltoztatás mellett döntöttek. Az esemény elnevezésén már nem változtattak, jövőre azonban új nevet kaphat a szécsényi fesztivál. – Csoda, ami az utóbbi hetekben velünk történt. A szécsényiek a rendelkezésre álló szűkös idő ellenére is támogatással, lelkesedéssel álltak a Mátraalja fesztivál mögé, amit ez úton is köszönök! – hangsúlyozta Tóth Péter.

Örömmel fogadták a szervezők megkeresését, gyors döntést kellett hozni, de ezt jó szívvel tették meg – fogalmazott Stayer László, Szécsény polgármestere. Kiemelte: a tavalyi, közel tízezer ember részvételével megrendezett országos vadásznap sikere megerősítette, hogy ez a helyszín alkalmas egy többnapos fesztivál megrendezésére is. – A város – a biztonságtól kezdve a vendégszeretetig – minden tekintetben készen áll erre. Nagy szeretettel várunk mindenkit Szécsénybe! – szögezte le Stayer László. Mivel a fesztivált az olimpia évében rendezik, hovatovább az ötkarikás játékokkal egy napon nyitják meg, a sajtótájékoztatón a Nógrád megyei származású, balassagyarmati születésű egykori olimpikon, a négyszáz méteres gátfutás magyar csúcstartója, Kovács Dusán is részt vett.

– A labdarúgó Európa-bajnokság alatt nagyon jól megnyilvánult az ország összetartó ereje, amikor ezrek ünnepelték együtt a magyar csapat sikereit. Ez, a közösen megélt élmény sokkal magasabb szintre emeli a sport, a sportolás iránti igényt. A színvonalas koncerteken kívül ez az ezrek által megélhető élmény is tetten érhető lesz a Mátraalja fesztiválon – mutatott rá Kovács Dusán. A rendezvényen nagy hangsúlyt kapnak az ötkarikás játékok: azon túlmenően, hogy a jelenlévők kivetítőkön keresztül követhetik a riói eseményeket, kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhatnak egy-két olimpiai sportágat. Az idősebbeknek pedig szűkebb hazánkból származó sportolók tartanak majd edzéseket, bemutatókat. A szervezők a gyerekekre is gondoltak: 11 éves korig például ingyenes ugrálóvár várja őket, de jet-skivel is tehetnek egy-két kört a tavon. A palóc gasztronómia népszerűsítésére is gondoltak: a tájjellegű gulyás mellett a helyi idősek klubja tagjai által sütött laskát is megkóstolhatják a jelenlévők. Természetesen a „zenei étlapon” is szerepelnek a Nógrád megyei „ízek”, Magyarország legnevesebb előadói mellett. Augusztus első hétvégéjén mások mellett a Hooligans, Majka & Curtis, az Ocho Macho, Sub Bass Monster, a Hősök, Ganxsta Zolee és a Kartel, a Margaret Island, valamint a Children of Distance is koncertet ad a Forgách-kastély kertjében. – Szeretnénk, ha Nógrád megyében is hagyománnyá válna a minőségi szórakoztatás – fogalmazta meg a Mátraalja fesztivál célkitűzését Tóth Péter, aki kérdésünkre azt is elmondta: a rendezvény mindhárom napjára két-kétezer embert várnak. A jelenlegi meteorológiai előrejelzések szerint ideális időjárás várható, de ha mégis a forgatókönyv bárminemű megváltoztatására lenne szükség, arról a szervezők időben tájékoztatnak mindenkit. Végezetül pedig – Kovács Dusán jóvoltából – fellobbant a „Mátraalja-láng”, szimbolizálva az összetartozást és azt, hogy augusztus 5-től három napon keresztül nem csak az olimpiától, hanem az idei fesztiváltól is hangos lesz a szécsényi Forgách-kastély környéke.

Schveiczer Krisztián

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában