Helyi közélet

2016.07.30. 05:52

„Célunk Palócország felvirágoztatása”

fenyvesi

2016 első félévében 10 fiatal salgótarjáni vállalkozó fogott össze egy nemes cél érdekében. Elhatározásuk, hogy Salgótarjánban, illetve Palócország területén segítsék a gazdaság fellendítését, amelyet munkahelyteremtéssel, főként multinacionális cégek idecsábításával szeretnének elérni, továbbá fontosnak tartják a turizmus menedzselését is.

Ezekről kérdeztük az egyesület elnökségi tagjait, Deák Attila elnököt, illetve Bodnár Béla és Lehoczki Erik alelnököket.– Egy nagyon ígéretes  kezdeményezés indult el Salgótarjánban, honnan az ötlet? – Fiatal vállalkozók lévén úgy gondoltuk, hogy nekünk kell meglépnünk azt, amit eddig senkinek sem sikerült a rendszerváltás óta – kezdte Deák Attila. Célunk Palócország felvirágoztatása. Véleményünk szerint csak akkor van tényleges jövője nemcsak Salgótarjánnak, hanem az egész térségnek, ha nagyobb cégek, illetve multik telepednek ide. Ez minden piaci szereplőnek az érdeke. A betelepülő vállalatok szempontjából több tényező is kecsegtető lehet, például Nógrád megyében a legalacsonyabbak az ingatlanárak az egész országban, számtalan pályázatot írnak ki erre a térségre, a legmagasabb támogatási intenzitással, legyen szó munkahelyteremtésről, vagy fejlesztésről.

– Hogyan képzelik el a megvalósítást? – Mindenekelőtt szervezeti formába kellett önteni elképzelésünket, hiszen csak így érhetünk el bárkit is hivatalosan. Ez meg is valósult ez év első felében, amikor létrehoztuk egyesületünket. Folyamatosan tartottuk, tartjuk a kapcsolatot a salgótarjáni és a nógrád megyei vezetéssel, a munkaügyi központtal és több középiskolával is, de emellett magánszemélyek és helyi cégek is támogatják kezdeményezésünket.  Tervünk szerint legalább két fő munkavállalóval indulunk el. Szeretnénk minél több befektetőt, illetve nagyvállalatot megszólítani, felkelteni az érdeklődésüket térségünk iránt. Továbbá létre szeretnénk hozni egy olyan adatbázist, amely azokat a munkavállalókat sorakoztatja fel, akik külföldön, vagy az ország más részein dolgoznak, de szívesen hazatérnének, ha lenne számukra megfelelő munkahely, versenyképes fizetéssel. Ez mind a két fél számára előnyös, hiszen a potenciális munkáltatók hozzáférhetnek egy olyan adatbázishoz, ahol elhivatott, megfelelő munkaerőt találnak – mondta Lehoczki Erik. – Az elnök úr említette, hogy itt a legalacsonyabbak az ingatlanárak. Hogyan pezsdítenék fel az ingatlanpiaci keresletet? – Ehhez kapcsolódóan is létrehozunk egy adatbázist, mely tartalmazná a magán- illetve állami-, vagy önkormányzati tulajdonban lévő, főként ipari vagy kereskedelmi használatra alkalmas területeket. Így a beruházók számára egy olyan komplex „csomagot” tudnánk nyújtani, amely tartalmazza a területeket, valamint a munkaerőt – fejtette ki Bodnár Béla. – Szó volt a máshol, más országban dolgozó munkavállalók hazacsábításáról, erre vnnak konkrét tervek is? – Úgy gondoljuk, ha ezek az emberek itthon, ebben a térségben juthatnának egy viszonylag jól jövedelmező, biztos munkahelyhez, ahol olcsóbb az élet és az ingatlanok ára töredéke az országos áraknak, ahol tisztább a levegő, és szebb a környezet, továbbá a család, a régi barátok egy része is itt él, akkor sokan hazaköltöznének  – vélekedik Deák Attila. – Hogyan képzelik el a turizmus fellendítését? – Gyönyörű helyen élünk, ahol véleményünk szerint a lehetséges turisztikai attrakcióknak csak a töredéke van kihasználva. Szeretnénk egy olyan térségmarketinget kialakítani, ami vonzóvá teszi Salgótarjánt, valamint az egész Palócországot a befektetők és a turisták számára egyaránt. Ehhez szükség lesz az egyes látványosságok összegyűjtésére és népszerűsítésükre különböző marketing eszközök által  – mondta Lehoczki Erik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában