Helyi közélet

2016.07.18. 07:30

Átadták a 8-as főút székesfehérvári elkerülőjének harmadik szakaszát

fenyvesi

Tizenötmilliárd forintból valósult meg a 8-as főút székesfehérvári elkerülőjének harmadik szakasza, melyet hétfőn adtak át a forgalomnak.

Székesfehérvár-MTI. Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára az új elkerülő egyik felüljáróján tartott avatóünnepségen elmondta: a hét kilométeres új útszakaszon kétszer két forgalmi sávot alakítottak ki. Az új szakasz egyszerre könnyíti meg az utazók és az ottlakók életét, hiszen a város elkerülésével köti össze a 8-as főutat az M7-es autópályával.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A 8-as főút Székesfehérvárt elkerülő, újonnan átadott harmadik szakasza 2016. július 18-án. A tizenötmilliárd forintból épült autóút a város elkerülésével köti össze a 8-as főutat az M7-es autópályával. MTI Fotó: Bodnár Boglárka[/caption]

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere azt mondta, a fejlesztés összefogással, nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházásként valósult meg. Megjegyezte, a város már a 90-es évek óta várt erre a fejlesztésre. Kondrik Kornél, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) gazdasági vezérigazgató-helyettese az út műszaki paramétereiről elmondta: hét kilométeren kétszer két sávon 110 kilométer per órás sebességgel lehet közlekedni hétfőtől. Ez az  utazási idő  8-10 perces csökkenését jelenti Veszprém felől az M7-es autópálya felé a korábbi útvonalakhoz képest. Az elkerülő szakaszon épült hét felüljáró és egy zsilip, 750 ezer köbméter földmunkát végeztek, 31,6 ezer köbméter aszfaltburkolatot terítettek le és 27 ezer méter vezetőkorlátot építettek meg.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Kirchner István, az EuroAszfalt Kft. gazdasági igazgatója, Hegyi Zoltán, a Swietelsky Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, Cser-Palkovics András polgármester, Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Törő Gábor fideszes országgyűlési képviselő és Kondrik Kornél, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese (b-j) átvágja a nemzetiszínű szalagot a 8-as főút Székesfehérvárt elkerülő, harmadik szakasza átadásán 2016. július 18-án. A tizenötmilliárd forintból épült autóút a város elkerülésével köti össze a 8-as főutat az M7-es autópályával. MTI Fotó: Bodnár Boglárka[/caption]

A környező beruházásokról elmondta, Veszprém megyében tavaly több ütemben 16 kilométer hosszan adták át a 8-as főút négysávossá alakított útszakaszait, jelenleg pedig folyamatban van a várpalotai elkerülő szakasz építése, amit várhatóan 2017 év végén helyeznek forgalomba. A Szabadegyháza-ipartelep elkerülő út kivitelezésére kiírt közbeszerzési pályázat eredményessége esetén ősszel ott is megindulhat a munka. Szintén a NIF Zrt. beruházásában valósul meg a székesfehérvári vasútállomás korszerűsítése, ahol július végén újra megnyílik az utascsarnok - tette hozzá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában