Helyi közélet

2016.07.08. 05:21

Aranygerincű, patkánysejtekből felépített robotráját mutattak be

fenyvesi

Aranygerinccel, műanyagból és patkánysejtekből apró robotráját építettek a Harvard Egyetem kutatói.

Cambridge. A mesterséges állat hullámzó uszonymozgatással halad előre, mozgását fényjelek irányítják. Akár egy akadálypályán is átkormányozható - írták Sung-Jin Park, az egyetem munkatársa és kollégái a Science című tudományos folyóiratban.

 

[caption id="" align="aligncenter" width="634"] Fotó: dailymail[/caption]

A rája váza aranyból készült, ezt egy elasztikus műanyagból álló burok fedi. A robotállat felső oldalát egy 200 ezer patkányszívizom-sejtből álló réteg borítja. A sejteket genetikailag úgy módosították, hogy fényjelzésekre összehúzódnak. Ennek és a gerinc energiatárolási képességének hatására képes a mozgásra a rája. A különleges állat csupán 16 milliméteres és tíz milligramm súlyú. Úszni csak tápanyagoldatban képes, az tartja ugyanis életben a szívizomsejteket. A kutatók különböző fényjelzésekkel a bal és a jobb úszókat külön tudják aktiválni és így irányítják a robotot. Elegánsan körbeússza az akadályokat, eközben másodpercenként 1,5 milliméter sebességet ér el. A minirája a szoftrobotika, a robotika egyik fiatal ágának céljait demonstrálja. A kutatók a puha és kemény alkotórészeket próbálják kombinálni, többnyire a biológiai modellek másolásával. Nemrég mutattak be egy hasonló elv alapján működő ugrórobotot is, amely képes felfelé és oldalra is ugrani, és kibírja a keményebb landolásokat is - írták a szakértők szintén a Science-ben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában