Helyi közélet

2015.04.20. 05:31

Hadak útján Nyugat-Nógrádban

fenyvesi

Nagyoroszi. A „Művészetre Hívás Napja” Ipoly-menti rendezvénysorozat részeként pénteken Nagyorosziba hívták a szervezők a kultúra barátait, ahol érdekes könyvismertető hangzott el és zenés-táncos-verses-énekes műsorszámok szórakoztatták a megjelenteket.

A Sugárkankalin Turisztikai Egyesület által „kezelt” eseménytár Nagyorosziban tartott állomásán először Végh József helytörténész mutatta be „A hadak nyugat-nógrádi útjain” címet viselő, közelmúltban megjelent kötetét. Ebben az őskortól napjainkig tekinti át a szerző – sok-sok érdekességgel és legendával teletűzdelve -, hogy milyen hadi események, hadászattal kapcsolatos fontosabb fejlemények történtek a térségben az évszázadok során.

[caption id="" align="aligncenter" width="688"] Végh József könyve rengeteg érdekességet tartalmaz[/caption]

Emlékezett például Marcus Aurelius római császárnak a diósjenői tónál 173-ban, a germánok ellen vívott híres ütközetére, amikor vesztésre állva egy Börzsöny felől érkező orkán „segítette” ki a légiókat és szórta szét a barbár katonaságot – és ez az erőteljes fuvallat azóta is időről-időre lezúdul a hegységből, néha károkat is okozva a községben. Felmerült továbbá a szintén Diósjenő közelében lévő Kámor barlangjának legendája, amely a monda szerint csodás kincseket rejt magába, amely azonban csakis harangzúgás alatt, és kizárólag egy hetedszülött fiúgyermek jutalma lehet. Végh József könyvében – címlap illusztrációként is – megelevenedik továbbá az 1849-es szabadságharc rétsági csatája, amikor a Vác felől az oroszok elől menekülő honvédsereg Pöltenberg Ernő vezérőrnagy (későbbi aradi vértanú) vezette utóvédje itt tartotta fel Paszkevics „muszkáit”, hogy Görgeyék egérutat nyerjenek a Felvidék felé. Nevezetes személyiségek hírneves tetteit, avagy pikáns kalandjait is megörökíti a kötet: a banditává lett Krúdy Kálmán halálát, Mindszenty József kiszabadítását Felsőpetényből, Hornos Gergely „bakaköltő” verseit, és még számos históriát arról a területről, amelyet a Börzsöny ölelése és az Ipoly kék „csíkja” fog össze.

[caption id="" align="aligncenter" width="688"] A műsorban felléptek helyi néptáncos fiatalok is[/caption]

A bemutatót követően a nemrégiben rendezett különböző tehetség-felvonultató versenyeken eredményeket elért, Nagyorosziban élő-tanuló diákok előadását élvezhette a közönség: néptáncos produkciókat, kedves mesét, szavalatot, és zengő énekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában