Halálos baleset

2024.03.26. 17:30

Három emberéletet követelt a felelőtlen nógrádi férfi előzése

A Balassagyarmati Járási Ügyészség kettőnél több ember halálát eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat egy 51 éves Nógrád vármegyei férfival szemben, aki az előzési szabályokat megszegve okozott balesetet, amelyben a megelőzött gépkocsiban utazók életüket vesztették.

Nool.hu

A rendőrség felvételén a két vétlen autó baleset utáni pozíciója látható

Forrás: Police.hu

A férfi 2023. június 18-án, 18 óra körül Balassagyarmat felől Őrhalom irányába vezette személygépkocsiját. Egy balra ívelő útkanyarulat előtt utolért egy másik személyautót, és előzésébe kezdett, noha az úttest két oldalát sűrű, összefüggő, fás, bokros növényzet határolta, ami miatt az útszakasz nem volt kellő távolságban belátható – közleményben tájékoztatta portálunkat a Nógrád Vármegyei Főügyészség.

Mint írták: az autó már teljes terjedelmével áttért a bal oldali sávba, amikor a kanyarban szemből felbukkant egy gépkocsi. Ennek vezetője a veszélyhelyzetet észlelve, késedelem nélkül az útpadkára kormányozta járművét, a vádlott is jobbra rántotta a kormányt, azonban ekkorra már a jobbra kormányozott autójának bal hátsó része nekiütközött a szemből érkezőnek.

Az érintőleges ütközést követően a vádlott lassító fékezéssel meg tudott állni, a szemből érkező gépkocsi viszont irányíthatatlanná válva átsodródott a neki bal oldali forgalmi sávba, és ott balra elfordulva összeütközött a vádlott által megelőzött autóval.

Mint megtudtuk: ezen ütközés után a szemből érkező jármű a jobb oldalára borulva állt meg, míg a Balassagyarmat felől érkező autó a tetejére borulva a jobb oldali vízelvezető árokban került nyugalmi helyzetbe. A baleset következtében a megelőzött gépjárművezető és két utasa a helyszínen elhunyt, a szemből érkező gépkocsi vezetője pedig több súlyos sérülést szenvedett.

Mint arról beszámoltak: a baleset oka az volt, hogy a vádlott megszegte a KRESZ előzési szabályait, mert az előzés megkezdésekor az igénybe venni kívánt forgalmi sáv nem volt olyan távolságban szabad, hogy az előzés a szembejövő forgalmat ne zavarja – így meg sem kezdhette volna a manővert.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádiratában a férfival szemben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását és a közúti járművezetéstől való végleges hatállyal történő eltiltást, valamint a másfél milliós bűnügyi költségek megtérítését indítványozta.

Arra az esetre, ha a vádlott a bíróság előkészítő ülésén a bűncselekmény elkövetését beismeri és lemond a tárgyaláshoz fűződő jogáról, az ügyészség 3 év 6 hónap szabadságvesztést és 6 év járművezetéstől való eltiltást indítványozott neki.

Az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság dönt majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában