Állatkínzás

2024.03.25. 10:46

Eltiltották az ebtartástól azt a nógrádi nőt, akit már állatkínzásért is elítéltek (videó)

Az ügyészség indítványával egyezően döntött a Balassagyarmati Törvényszék egy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei nő polgári peres ügyében, akit korábban állatkínzásért ítéltek el. A tettes azóta már Nógrádban él.

Nool.hu

A nő ellen az Ózdi Járási Ügyészség nyújtott be vádiratot 2022 júniusában. E szerint a vádlott az előző években borsodi lakóhelyén egy mindössze két méter hosszúságú láncra kötötte ki a fekete színű, puli jellegű kutyáját. Az állatot elhanyagolta, nem gondoskodott róla megfelelően, majd 2021 decemberében kiköltözött az ingatlanból, hátrahagyva a kutyát – közleményben tájékoztatta portálunkat a Nógrád Vármegyei Főügyészség.

Mint írták: a fizikailag rossz állapotba került állat elszabadult az ingatlanból, a településen kihelyezett szemetesekből szerzett magának élelmet, majd eltűnt. A nő beismerte a bűncselekmény elkövetését, az illetékes járásbíróság pedig állatkínzás miatt jogerősen négy hónap fogházbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását egy évre felfüggesztette.

Mint megtudtuk: a marasztaló ítéletet követően a Nógrád Vármegyei Főügyészség közérdekvédelmi szakága keresetet nyújtott be az azóta Nógrádban élő nő ellen, amelyben indítványozta, hogy a bíróság tíz évre tiltsa el az ebtartástól, mert a kutyájával szembeni bánásmód alkalmas volt arra, hogy annak fájdalmat, szenvedést, maradandó egészségkárosodását, vagy pusztulását okozza. A később elszabadult, kóborló kutyánál fennállt a fertőző megbetegedés és a baleset bekövetkezésének a reális esélye is.

A Balassagyarmati Törvényszék polgári bírája – osztva az ügyészi keresetben szereplő indokokat – jogerős bírósági meghagyásában a gazdát 10 évre eltiltotta az ebtartásról.

Az ügyészség állatvédelemben betöltött szerepébe az alábbi videó nyújt betekintést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában