Bűncselekmények

2024.03.06. 11:56

90 nap helyett másfél évet tölthet börtönben a visszaeső nógrádi bűnöző

Az ügyészség fellebbezése nyomán kapott súlyosabb büntetést az a 40 éves férfi, aki társaival rövid időn belül kétszer is betört egy balassagyarmati házba, ahonnan elektronikai eszközöket és ruhaneműket lopott.

Nool.hu

A Balassagyarmati Járási Ügyészség 2022 februárjában lopás bűntette miatt emelt vádat a férfi ellen, aki 2020 novemberének elején társaival kétszer is betört egy balassagyarmati házba, ahonnan számítógépet, vadkamerát, digitális fényképezőgépet, televíziót, különféle ruhákat, valamint kétezer forint aprópénzt és bizsukat lopott el – közleményben tájékoztatta portálunkat a Nógrád Vármegyei Főügyészség.

Min írták: az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság 2023 februárjában ítéletet hozott, és a férfit folytatólagosan, társtettesként és üzletszerűen elkövetett lopás bűntette miatt, az ügyészi indítványtól eltérően – amely végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására irányult – 90 nap elzárásra ítélte. Mint azt részletesen kifejtették: a folytatólagosság azt jelenti, hogy az elkövető ugyanolyan bűncselekményt, egységes elhatározással, azonos sértett sérelmére, rövid időközönként többször követ el.

A közleményből kiderült tovább az is, hogy a döntéssel szemben az ügyészség a büntetés súlyosbítása érdekében fellebbezéssel élt. A Nógrád Vármegyei Főügyészség – a járási ügyészség indokait fenntartva – kifejtette, hogy a büntetett előéletű, felfüggesztett börtönbüntetés alatt álló, rövid időn belül ismételten bűncselekményt elkövető férfi esetében kizárólag a végrehajtandó börtönbüntetés lehet a büntetési célokat szolgáló, visszatartó erejű szankció.

A másodfokon eljáró Balassagyarmati Törvényszék egyetértve az ügyészi fellebbezésben foglaltakkal, a férfit egy év börtönbüntetésre ítélte és egy évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától is, emellett – mivel felfüggesztett börtönbüntetés hatálya alatt újabb szándékos bűncselekményt követett el – elrendelte a korábban felfüggesztett hat hónap végrehajtását is. A döntés jogerős. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában