Életmentés

2024.02.26. 11:54

Ismét életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Salgótarjánban

Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő vasárnap délután egy Gorkij körúti lakásban, Salgótarjánban. A helyi hivatásos tűzoltók megvizsgálták a levegő összetételét, méréseik pedig kimutatták az ingatlanban üzemelő gázkazán közelében a veszélyes gáz jelenlétét.

Sipos Nina Vivien

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő vasárnap délután egy Gorkij körúti lakásban, Salgótarjánban. Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője arról tájékoztatta portálunkat, hogy a helyi hivatásos tűzoltók az eredeti állapotok visszaállítása után megvizsgálták a lakás levegőjének az összetételét. Méréseik kimutatták a lakásban üzemelő gázkazán közelében a veszélyes gáz jelenlétét. A gázszolgáltató szakemberei kizárták a szolgáltatásból az érintett kazánt. A szóvivő hozzátette: lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, illetve személyi sérülés sem történt.

A katasztrófavédelemhez beérkező segélyhívások a mérgező szén-monoxiddal kapcsolatban évről évre növekszenek, amely alapján megállapítható, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt Magyarországon. Azokban a lakásokban, ahol volt érzékelő, nem történt haláleset. Egy érzékelő megvásárlása biztosan megtérülő beruházás, a gondosan megválasztott életeket is menthet.

Megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad csak érzékelőt vásárolni. Érdemes a magyar nyelvű használati utasítással rendelkező, megfelelő minőségű készülékeket keresni. Az olcsó, gyenge minőségű érzékelők jellemzően nem megbízhatóak, ugyanis hamis biztonságérzetet kelthetnek.

„A szén-monoxid-érzékelők csak akkor tudják betölteni funkciójukat, ha megbízható típust szerzünk be, és azt a gyártó előírásainak megfelelő helyre és megfelelő módon telepítjük. Fontos tudni, hogy ezeknek az érzékelőknek is van szavatossági idejük. Az érzékelők élettartama általában 5 év, ennek lejárata előtt le kell cserélni a készüléket” – olvasható a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalos honlapján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában