Vadgázolás

2024.02.07. 14:38

Hogyan előzzük meg a vadbaleseteket? – hasznos tanácsokkal látnak el a nógrádi rendőrök

A vadveszély miatti balesetek elkerüléséhez adott tanácsokat a sofőrök számára a napokban a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Veres Edina

Szűkebb hazánk közútjain nem ritka jelenség a vadgázolás. Mint arról portálunk is beszámolt: a közelmúltban például Érsekvadkert közelében, a 22-es számú főúton ütött el egy őzet egy autós. A vadveszélyre a napokban a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Facebook-oldalán hívta fel a járművezetők figyelmét, illetve a balesetek elkerülése érdekében a gépjárművel közlekedőket tanácsokkal is ellátták.

Mint írták: az erdők, a mezők, valamint a bokros területek mellett vezető utak mentén számítani kell a vadállatok megjelenésére. Éppen emiatt a sofőröknek a jármű sebességét úgy kell megválasztaniuk, hogy szükség esetén meg tudjanak állni a gépkocsival. A bejegyzés szerint emellett az is fontos, hogy vezetés közben ne csak az úttestet, illetve az út mindkét oldalát, hanem annak környezetét is figyeljék és pásztázzák folyamatosan a sofőrök, különösen sötétedés után.

„A vadveszélyre figyelmeztető táblával jelzett útszakaszon – legfőként a kora reggeli és az esti órákban – különösen óvatosan és figyelmesen vezessenek, mivel ezeken a területeken a vadak megjelenésének az átlagosnál is nagyobb a valószínűsége! Amennyiben vadat lát, lassítson! A vadállatok viselkedése kiszámíthatatlan, így legjobb ilyenkor lassítani, esetleg dudálni, hogy az állat felfigyeljen a közeledő gépkocsira” – olvasható a posztban a javaslatok sora.

A tanácsok kiegészültek továbbá azzal is, hogy egy őz vagy egy szarvas észlelése esetén több ilyen erdőlakó feltűnésére is számíthatnak a sofőrök, mivel ezek az állatok gyakran csoportokba verődnek. Végül a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság a felhívásában arra kérte a sofőröket, hogy amennyiben egy nagytestű vad kerül a gépkocsi elé, akkor vészfékezzenek, illetve dudáljanak, de ne rántsák el a kormányt!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában