Vádemelés

2024.01.24. 10:20

Maradandó fogyatékosságot szenvedett a 22 éves, vétlen utas a nagylóci balesetben

A Balassagyarmati Járási Ügyészség közlekedési ügyésze vádat emelt egy 27 éves férfi ellen, aki rossz műszaki állapotban lévő autójával személyi sérüléssel járó balesetet okozott.

Nool.hu

A baleset helyszínén készült kép a nyomozati anyagból

Fotó: Police.hu / beküldött

A vád szerint a vádlott 2022. november 23-án a hajnali órákban a 2122. számú úton Nagylóc irányából Szécsény felé vezette személygépkocsiját, mellette 22 éves munkatársa ült - írja portálunknak megküldött közleményében a Nógrád Vármegyei Főügyészség.

Az autó jobb hátsó tengelyén a másik három gumiabroncstól eltérő méretű, típusú és mintázatú, ráadásul szinte teljesen lekopott futófelületű gumiabroncs volt felszerelve, ezért a személygépkocsi a biztonságos közúti közlekedésre alkalmatlan állapotban volt. A sofőr a számára megengedettet meghaladó, egyben az esős időjárási körülményekhez képest is eltúlzott, mintegy 100 kilométer per óra sebességgel közelített egy olyan útszakaszhoz, ahol már messziről jól láthatóan egy műszaki hibás jármű állt, nagyobb részével a füves útpadkán, ezt elakadásjelző háromszög is jelezte.

Megcsúszott az autó, és összeütközött a szembejövő gépjárművel

A vádlott a jármű kikerülése céljából balra kormányzott és fékezni kezdett. Az egyidejű műveletek miatt a vizes útburkolaton az autó átcsúszott a menetiránya szerinti bal oldalra. A szemből, szabályosan érkező autó vezetője ezt látva fékezett, majd az útpadkára kormányozott, de a balesetet így sem volt lehetősége elkerülni, a vádlott gépkocsijának jobb oldalsó része nekiütközött járművének - írja a közlemény.

A baleset következtében a vétlen gépkocsivezető könnyű, a vádlott súlyos sérüléseket szenvedett, a járművek jelentősen megrongálódtak. A vádlott utasa, aki a balesetkor aludt, olyan súlyos csonttöréseket és gerincsérülést szenvedett, hogy mozgása nagy fokban korlátozottá vált.

A nem megfelelő gumiabroncs használata okozta a balesetet

A megfelelő gumiabroncsok használata és a sebességhatár betartása esetén a vádlott autója nem csúszott volna meg, a járművek ütközés nélkül elhaladtak volna egymás mellett, ezért az ügyészség maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolta meg a sofőrt. Vádiratában indítványozta, hogy a bíróság szabjon ki vele szemben próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést, tiltsa el a közúti járművezetéstől, valamint fizettesse meg vele az eljárás során keletkezett 524 ezer 459 forint bűnügyi költséget. Az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság dönt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában