Büntetés

2024.01.19. 09:16

Ezért nem érdemes lopni – hívják fel a bolti szarkák figyelmét a nógrádi rendőrök!

Nem érdemes bolti lopást elkövetni – hívja fel a figyelmet közösségi oldalán a Nógrád vármegyei rendőrség.

Gulyás Edina

– A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztály munkatársai nem tudják kellően hangsúlyozni, hogy boltból történő lopás esetén az eltulajdonított érték összege minden esetben alacsonyabb, mint tettenérés esetén a várható szankció – olvasható a bejegyzésben. Ezt érdemes szem előtt tartani, és ennek tudatában mérlegelni a lopás lehetőségét. Aki ugyanis üzletből kísérel meg értékeket eltulajdonítani, az szabálysértést, minősítő körülmény esetén bűncselekményt követ el.

Hozzátették: aki ötvenezer forintnál kevesebb értékben próbál lopni, az tulajdon elleni szabálysértést valósít meg, amely 6 ezer 500 forinttól egészen 65 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható. Sőt, az elkövetőt a rendőrség – a gyorsított bírósági eljáráson való részvétel biztosítása érdekében – a tárgyalásig, de legfeljebb 72 órára őrizetbe is veheti.

Súlyosabb következménnyel járhat, ha az okozott kár meghaladja az 50 ezer forintot, vagy a bolti lopást bűnszövetségben, üzletszerűen, az áruvédelmi eszköz megrongálásával, eltávolításával követik el. Ilyen esetben bűncselekmény miatt kell felelnie az elkövetőnek. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában