Banki csalás

2023.12.14. 10:20

Gondatlanságból mosott pénzt a Nógrádban élő nő, vádat emelhetnek ellene

A Rétsági Rendőrkapitányság nyomozói vádemelést javasolnak a Mátrix Projekt keretében gyanúsítottként kihallgatott nő ügyében, aki gondatlansága miatt bűncselekményt követett el.

Nool.hu

Személyes banki adatokhoz jutott a csaló, vissza is élt vele

Forrás: Shutterstock

A Kecskeméti Rendőrkapitányságon 2023 áprilisban indult büntetőeljárás ismeretlen elkövető ellen, aki önmagát banki alkalmazottnak kiadva telefonon felhívott egy tiszaalpári nőt. Netbank hozzáférési kódot csalt ki a feljelentő számlájához, amelynek felhasználásával a sértett tudta és beleegyezése nélkül kétmillió forintot utalt át egy 42 éves nógrádi nő folyószámlájára – írja portálunknak megküldött közleményében a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

A Nógrádban élő nőt ugyanaz az elkövető telefonon felhívta azzal a legendával, hogy nyereményjátékon pénzhez jutott, ezért ha megadja bankszámlaszámát, egy nagyobb összeget utalna arra. A pénzzel az a dolga, hogy tovább utalja egy általa megadott folyószámlára.

Gyanútlan volt, büntetendő cselekményből származó pénzt utalt

A 42 éves nő gyanútlanul teljesítette az egyéni bankszámlájára valóban megérkezett, csaknem kétmilliós utalás továbbítását, nem gondolva arra, hogy cselekményével folyószámláját rendelkezésre bocsájtotta és közreműködött a más által elkövetett, büntetendő cselekményből származó vagyon elidegenítésében, amellyel gondatlanságból pénzmosás vétségét követte el. Vagyonvisszaszerzés keretében a nyomozó hatóság az utalási célszámláról 1 millió 805 ezer 935 forintot foglalt le. A nyomozó hatóság az ügy vizsgálatát befejezte, és az iratokat a napokban vádemelési javaslattal küldte meg az ügyészségnek.

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online térben elkövetett csalások felderítésére. A bűncselekmények megelőzéséről bővebb információkat, aktualitásokat, megelőzési tippeket a KiberPajzs oldalán olvashatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában