Bilincsben

2023.12.06. 10:48

A börtön után sem tért jó útra, ismét többször lecsapott a salgótarjáni rabló

A Salgótarjáni Járási Ügyészség vádat emelt az ellen a 46 éves férfi ellen, aki több bűncselekményt is elkövetett idén nyáron Salgótarjánban pénzszerzési céllal.

Nool.hu

A vádlott évekig tartó szabadságvesztés büntetéséből szabadulva nem tért a tisztesség útjára, újra bűncselekmények útján próbált pénzhez jutni.

A vád szerint április 12-én kora reggel Salgótarjánban a távolsági buszpályaudvar várótermében felfigyelt egy padon ülő és a pénzét számolgató nőre, aki a reklámtáskájába tette a pénztárcáját. A könnyű pénzszerzés reményében szemmel tartotta az asszonyt, és amikor az felállt, hogy távozzon a váróteremből, utána indult. Miután kiléptek az ajtón, a sértettet utolérte és a táskáját hátulról megrántotta, ami a füléről leszakadt, majd az így megszerzett szatyorral – benne a nő által korábban vásárolt kávéval, cigarettával és itallal, 153 ezer forint készpénzzel, okmányokkal és bankkártyával – elszaladt.

A cselekményt követő napon a férfit rendőri intézkedés alá vonták, ennek során ruházatából előkerült a sértettől ellopott pénzből még megmaradt 35.790 forint készpénz, illetve három doboz cigaretta. A vádlott a lopással összesen 163 ezer forint kárt okozott, amelyből 122.710 forint kár jelenleg is fennáll.

A vádlott június 9-én délután betért egy salgótarjáni sörözőbe, ahol meglátta, hogy egy idős férfi táskája az asztalon van. Leült mellé, de a kocsmában nem nyílt alkalma a táska megszerzésére, ezért, amikor az idős férfi távozott, utána indult. Néhány lépés távolságból követte az apró, bizonytalan lépésekkel járó 86 éves sértettet, mígnem annak lakóhelyéhez, egy társasház bejárati ajtajához értek. Ott megszólította, majd mivel ő nem foglalkozott vele, hanem a bejárati ajtó felé fordult, hogy kinyissa a kulcsával, megpróbálta kirántani a kezéből a kézitáskáját. A sértett szorosan fogta a táskát, ezért a támadója olyan erővel rántotta meg, hogy az abba kapaszkodó áldozatát négy lépcsőfokon lerántotta, majd a sértett a betonjárdába ütötte a fejét, melytől eszméletét vesztette, a táskája pedig a fülénél leszakadt.

A vádlott a közelben a táskát kipakolta, abból kétezer forint készpénzt kivett. Az ezt észlelő járókelők a táskában lévő iratok alapján a sértett hozzátartozóit és a rendőrséget értesítették. A vádlott 7.280 forint kárt okozott a sértettnek, amiből kétezer forint jelenleg is fennáll.

A 86 éves nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, azonban az életkorára, a sérülései helyére, keletkezésének módjára tekintettel a súlyos sérülés elmaradása a csak a véletlennek volt köszönhető.

A Salgótarjáni Járási Ügyészség a letartóztatásban lévő vádlott ellen lopás, rablás, súlyos testi sértés és okirattal visszaélés miatt emelt vádat. Az erőszakos többszörös visszaeső – amennyiben a bíróság előkészítő ülésén valamennyi cselekményét elismeri – 14 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra számíthat, a szabadságvesztésről feltételes szabadságra sem bocsátható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában