Megelőzés

2023.10.03. 14:30

Fontos tanácsokkal látták el a rendőrök a nógrádi nyugdíjasokat az idősek világnapján

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának munkatársai prevenciós tanácsokkal várták az időskorúakat.

Nool.hu

Tanácsokkal látták el az időseket

Forrás: Police.hu

A police.hu-n közzétett tájékoztatás szerint a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központnál október 2-án a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai bűnmegelőzési tanácsokat tartalmazó tájékoztatókat adtak át az idősek világnapja alkalmából rendezett gálaestre érkezők számára.

Elsősorban a trükkös lopások, az úgynevezett unokázós csalások, valamint a telefonos és online csalások megelőzésével kapcsolatosan adtak hasznos információkat a prevenciós szakemberek a szépkorúak részére, akik szívesen fogadták, hogy a rendőrség ezt az alkalmat is megragadja a biztonságuk érdekében. A cikkből kiderül, hogy a bűnmegelőzési alosztály munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak az időskorú állampolgárok védelmére, az általuk látogatott programokon és a nyugdíjas klubokban is rendszeresen tartanak megelőzési tájékoztatókat.

Ezekre érdemes figyelni!

A jogsértések minél hatékonyabb megelőzése érdekében pár tanácsot is összegyűjtöttek:

  • Ne engedjenek be senkit a lakásba, akinek személyazonosságáról nem győződtek meg hitelt érdemlően, még akkor se, ha hivatalos szerv, vagy vállalat képviselőjének mondja magát!
  • A nyugdíjfolyósító, valamint a szolgáltatók munkatársai sorszámozott, arcképes igazolvánnyal rendelkeznek. Ezek az igazolványok a legtöbb esetben csak személyi igazolvánnyal együtt érvényesek, amelyeket az alkalmazottaknak felszólítás nélkül fel kell mutatniuk. Amennyiben mégsem teszik meg, kérni kell, hogy igazolják magukat. Ha a felszólításnak nem tesznek eleget, nem szabad beengedni őket a lakásba, de még az udvarra sem!
  • Amennyiben a hívatlan vendég mégis belépett otthonukba, ne hagyják egy pillanatra sem felügyelet nélkül!
  • Amennyiben unokájuk, hozzátartozójuk nevében, illetve vele kapcsolatban ismeretlen személy keresi Önöket telefonon, kérjék el a hívó fél telefonszámát és szakítsák meg a beszélgetést! Hívják fel azt a hozzátartozójukat, akire a telefonáló hivatkozott és ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát!
  • Ha ismeretlen, külföldi telefonszámról érkezik hívás, ne fogadják, illetve semmiképpen se hívják vissza azt!
  • Idegenek előtt, nyilvános helyen családi kapcsolataikról, magánügyeikről ne beszéljenek! Ezekkel az információkkal a bűnelkövetők visszaélhetnek.
  • Amennyiben árubemutatóra kapnak meghívást, erről tájékoztassák fiatalabb hozzátartozójukat, illetve amennyiben lehetséges, kísérjék is el Önöket a programra!
  • Ne adják meg bankkártya vagy online banki adataikat és ne küldjenek másolatot okmányaikról! A banknak a beazonosításhoz nem kell sem a bankszámlaszám, sem pedig a bankkártyaszám megadása. Soha ne adják meg ismeretleneknek a háromjegyű biztonsági CVC kódot, PIN kódot, illetve netbankjuk belépési adatait!
  • Soha ne utaljanak pénzt telefonon érkező kérésre! Egy bank sosem kér ilyet.
  • Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válna, kérjük, azonnal értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es segélyhívó számon!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában