Ítélet

2023.09.22. 10:39

Hét év négy hónapot kapott a balassagyarmati főtéren fényes nappal késelő férfi

A Balassagyarmati Törvényszék első fokon hét év négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte azt a férfit, aki 2021 szeptemberében a balassagyarmati Civitas Fortissima téren fényes nappal életveszélyesen megkéselte a vele perben álló fogorvosnőt.

Hegedűs Henrik

Mindent beismert a késelő

Forrás: police.hu

Annak idején hatalmas port kavart az Ipoly-parti városban ez az ügy. A középkorú férfi egy nem megfelelő fogászati beavatkozás miatt indított polgári pert a Balassagyarmati Járásbíróságon. Az elhibázott orvosi tevékenység miatt a korábban búvárként dolgozó későbbi vádlott elvesztette az állását, nehéz anyagi helyzetbe került, és időközben súlyosan fogyatékos gyermeke is elhunyt, ez indokolta fokozott elkeseredettségét – legalábbis erre hivatkozott vallomásában a bíróság előtt a férfi.

A kérdéses napon, 2021. szeptember 17-én is megjelentek a felek a polgári bíróság előtt, ahol a felperes kérelmezte az eljárás szüneteltetését, ám ehhez az alperes nő és ügyvédje nem járult hozzá. A férfi erre haragjában elhagyta a tárgyalótermet, de kisvártatva visszanyitott, és indulatosan közölte: „Majd odakint a perköltséget lerendezzük!” 

A sértett házát és kocsiját is megrongálta a férfi

Ezután a kocsijához ment, és a fogorvosnő külvárosban található házához hajtott, ahol megrongálta a kaputelefont és bezúzta a terasz üvegajtaját. Ám még ezután sem csillapodott le, visszatért a belvárosba, elővette a csomagtartóból a búvárkését, amivel kiszurkálta a doktornő autójának kerekeit. A kést nem tette vissza a helyére, hanem magánál tartotta, így indult gyalogosan a törvényszék épülete felé. 

A Civitas Fortissima téren, az egykori Ipoly Hotel lábánál várta be az időközben a bíróságot elhagyó sértettet és jogi képviselőjét. Az ügyvédet előbb félrelökte, majd a dulakodó férfiakat kikerülő nő után sietett. Az orvos szembefordult vele, és a kétélű, részben recézett búvárkést előrántva hastájékon szúrta a sértettet, aki ettől a földre esett. A vádlott tettével még ekkor sem állt le, a lezuhant hölgyet további tizenhárom alkalommal testszerte megsebezte. 

Nagy riadalmat keltett a búvárkéssel végrehajtott támadás

A sikoltozásra, kiabálásra összefutottak a járókelők, az eset a szemközti vármegyeházán tanuló, és a hangokra a homlokzati ablakokhoz siető középiskolás diákokban is komoly riadalmat keltett. A kiérkező rendőrök fogták el az elkövetőt és a közeli városi rendőrkapitányságra kísérték. A sértett életét csak a gyors és szakszerű orvosi beavatkozás mentette meg.

A Balassagyarmati Törvényszéken a vádlott beismerte a bűncselekményt, de váltig hangoztatta, az életében bekövetkezett több kedvezőtlen körülmény vezetett oda, hogy ezt cselekedte. A tanúk és szakértők meghallgatását követően a Balassagyarmati Törvényszék 2023. szeptember 20-án hozta meg elsőfokú ítéletét: a vádlottat bűnösnek mondta ki emberölés kísérlete és kétrendbeli rongálás bűntette miatt, ezért halmazati büntetésül hét év négy hónap időtartamú börtönre ítélte azzal a kitétellel, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható.

Különösen veszélyesnek ítélte a bíróság a hasonló esetek szaporodását

Súlyosító körülményként a hasonló jellegű bűncselekmények helyi és országos szintű elszaporodottságát, az útonálló jellegű elkövetési módot, a cselekményt elkövető eszköz különös veszélyességét állapították meg, valamint azt, hogy az emberölési kísérlet nővel szemben történt. Enyhítő tényezőként az elítélt személy büntetlen előéletét emelték ki, illetve kisebb mértékű súllyal azt, hogy az elkövetés kísérleti szakaszban maradt. 

Az ítélet nem jogerős, ellene a vádlott és védője egyaránt fellebbezett, az ügy várhatóan a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában