Nyomozás

2023.06.13. 10:55

Nyomkövetőt helyezett a privát kopó a nógrádi sértett autójára

A Balassagyarmati Járási Ügyészség tiltott adatszerzés bűntette miatt emelt vádat emelt egy magándetektív ellen, aki nyomkövetőt helyezett egy nógrádi férfi autójára.

Nool

Képünk illusztráció!

Forrás: pixabay

A Nógrád Vármegyei Főügyészség portálunkhoz eljuttatott közleménye szerint a vádiratban szereplő magánnyomozóként dolgozó Pest vármegyei férfi 2022 tavaszán megbízást kapott arra, hogy egy balassagyarmati férfi mozgását megfigyelje, ennek keretében a sértett által a munkahelye előtt leparkolt személygépkocsi aljára egy mágneses, SIM-kártyával és akkumulátorral működő jeladót rögzített fel.

A megfigyelt férfi az autót később szervizbe vitte, ahol az autószerelő hívta fel a figyelmét az eszközre. A célszemély értesítette a rendőrséget, akik a jeladó SIM-kártyájának adatai alapján tudták beazonosítani a magánnyomozót.

A magánnyomozó a célszemély mozgási adataihoz jogosulatlan módon jutott hozzá, mert a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló törvény értelmében technikai eszközöket, nyomkövetőket, jeladókat magándetektív – mint ahogy magánszemélyek sem – nem használhat és nem is telepíthet.

Ezért az ügyészség tiltott adatszerzés bűntettével vádolta meg a cselekmény elkövetését elismerő férfit, és indítványozta, hogy a bíróság közérdekű munka büntetést szabjon ki vele szemben, valamint rendelje el a jeladó készülék és a hozzá tartozó SIM-kártya elkobzását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában