Nool.hu podcast

2023.06.22. 11:26

Hősies munka a bajbajutottakért: már tizenegy éve vigyáz ránk a Palóc Mentőcsoport (podcast)

Nógrád vármegye védelmére, illetve a régió megmentésére alakult meg 2012-ben a Palóc Mentőcsoport. Az önkéntes alapon szerveződő csapat számos esetben bizonyított már, ezek közül is az egyik legkiemelkedőbb a 2013-as dunai árvíznél nyújtott helytállásuk volt.

Angyal Eszter

Juhász László, a Palóc Mentőcsoport parancsnoka

Forrás: Nool

Fotó: Bakos László

A Palóc Mentőcsoportot, amely úgynevezett gyors készenlétű polgári védelmi szervezet formájában képes a vármegye veszélyeztetettségéből, azon belül is különösen a vizek kártételeiből, valamint a rendkívüli időjárási veszélyhelyzetekből adódó olyan kutatási és mentési szakfeladatok ellátására, amelyre az elsődleges beavatkozók, vagy más polgári védelmi szervezetek jellegükből adódóan nem képesek 2012-ben alakították meg Salgótarjánban. 

A szervezetet olyan esetekben alkalmazhatják, ha más szervek (tűzoltóság, mentőszolgálat, stb.) erői, eszközei nem elegendőek a veszélyhelyzet felszámolásához, illetve ha azt a lakosság, valamint a létfenntartáshoz szükséges anyagi javak védelme indokolttá teszi – írják a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság weboldalán. Az önkéntesekből álló csoport a megalakítása óta eltelt 11 évben számos gyakorlat, valamint éles helyzet esetén is bizonyította már, hogy valóban számíthat rájuk a térség, sőt, voltaképp az egész ország.

Épp most 10 éve, 2013. júniusában az évszázad árvize hömpölygött le a Dunán, rekordmagas vízállásokkal, olyannyira, hogy június 4-én déltől a veszélyhelyzetet is elrendelték Magyarországon. Hazánkban szerencsére nem követelt halálos áldozatot az áradás, ám számos települést teljesen elzárt a víz, és hidak, utak, illetve családok otthonai kerültek víz alá. A védekezésben és a bajbajutottak kitelepítésében a Palóc Mentőcsoport, valamint velük együtt a Nógrád megyei tűzoltók is emberfeletti szerepet vállaltak.

Erről az időszakról, továbbá a Palóc Mentőcsoport megalakulásáról, munkájáról, az abba bevont szervezetekről, valamint a polgári védelem és a polgári védelmi kötelezettségről is beszélt a Hír FM és a Nool.hu közös műsorában Juhász László tűzoltó alezredes, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője, a Palóc Mentőcsoport parancsnoka.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában