Felhívás

2023.05.07. 13:34

Nógrádi gyalogosok, figyelem! – így közlekedjetek biztonságosan

A Nógrád Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság a közösségi oldalán felhívást tett közzé annak érdekében, hogy a gyalogosok elkerüljék a veszélyhelyzeteket és biztonságban hazaérjenek.

G.P.

– A gyalogosok a közlekedés egyik legvédtelenebb résztvevői, ezért kiemelten fontos a védelmük – mutatott rá Facebook-bejegyzésében a Nógrád Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság

Annak érdekében, hogy ne a járókelők ne váljanak közlekedési baleset sérültjeivé, vagy áldozatává több szabályra is felhívták a lakosság figyelmét. Kérik a gyalogosokat, hogy az úttesten való áthaladásukhoz elsősorban a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet vegyék igénybe. – Amennyiben az áthaladás forgalmát fényjelző készülék szabályozza, csak és kizárólag a zöld jelzésnél mehetnek át. A villogó zöld jelzésnél az átkelést már nem lehet megkezdeni, a  pirosnál pedig mindig meg kell állni, még akkor is, ha nincs járműforgalom – tanácsolták a szakemberek, hozzátéve: – Az úttestre történő lelépés előtt alaposan nézzenek szét, és győződjenek meg arról, hogy azon biztonságosan át tudnak-e kelni. Ha nincs a közelben  kijelölt gyalogos-átkelőhely, akkor mielőtt az útra lépnek, kötelesek meggyőződni arról is, hogy áthaladásukkal a forgalmat nem zavarják!

Fontos a kiszámíthatóság

– Ne tegyenek hirtelen mozdulatokat, amennyiben az úttest közvetlen közelében gyalogolnak – mutattak rá. Azt is kiemelték, ne lépjenek álló jármű, illetve egyéb tárgyak takarásából az útra. Amennyiben tömegközlekedési eszközt használnak, leszállást követően várják meg, amíg a busz a megállóból elhalad és csak ez után, kellő körültekintést követően menjenek át az útszakaszon. 

Légy mindig látható!
– A sötét ruházat nehezen észlelhető, így ha olyan útszakaszon közlekednek, ahol rosszak a látási viszonyok, akkor legyenek körültekintőbbek és óvatosabbak. Viseljenek világos színű ruházatot és  láthatóságot elősegítő eszközöket. Lakott területen kívül éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között viseljenek láthatósági mellényt. Ha az úttesten kell gyalogolniuk, akkor vannak a legnagyobb biztonságban, ha a bal oldalon, a menetiránnyal szemben közlekednek – fűzték hozzá közleményükhöz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában